Antwerpse Badboot officieel geopend

Water, zon en schoon volk: de Badboot in de Antwerpse dokken is officieel geopend. Vergezeld van de obligate flessendoop.

Water, zon en schoon volk: de Badboot in de Antwerpse dokken is officieel geopend. Vergezeld van de obligate flessendoop.

Het derde openluchtzwembad van Antwerpen is dertig meter lang -kinderbad niet meegerekend- en geeft de zwemmers de indruk te duiken in het Kattendijkdok. Water met een constante temperatuur van 28 à 29 graden. Naast zwemmen kunt u hier ook terecht voor een hapje en een drankje. De evenementenzalen doen dienst voor bedrijfs- of familiefeesten. “De Badboot fungeert dus als volwaardig vrijetijdsplatform waar de waterbeleving centraal staat.”, meent schepen Ludo Van Campenhout.

De wijk van het Eilandje is aan een steile opmars bezig als hotspot. Samen met het MAS vormt dit project de as van de evolutie. “Op deze symbolische locatie waar het economische hart is weggetrokken, groeit een nieuwe wijk. Het project bekleedt een scharnierfunctie tussen stadsontwikkeling en sportieve ambities.”, aldus burgemeester Patrick Janssens (sp.a).

De boot is deels nieuwbouw, deels een omgebouwd vrachtschip: de Antoon van Dijck. Het platform dat in totaal 120 meter lang is, kan 600 mensen ontvangen. Het interieur moest een scheepsgevoel genereren met wit als hoofdkleur en rode en zwarte accenten. “Sfeervolle ledverlichting geeft het geheel extra glans en zorgt voor een mooi panorama.”, zegt Silvia Mertens van architectenbureau Sculp(IT).

Duurzaamheid en design gaan hand in hand. “In het waterzuiverende rietveld wordt al het vuile water gefilterd. Het is het eerste actief beluchte rietveld van het Europese vasteland.”, aldus architect Piet Peerlings. Bovendien blijft het groenvast. Het thermosconcept zorgt er dan weer voor dat het water niet verdampt. Deze bufferruimte wordt ’s avonds gevuld met het zwembadwater wat een enorme water- en energiebesparing oplevert.

Het drijvende openluchtzwembad werd onder luid applaus ingewijd door honderd kinderen van Antwerpse verenigingen. Een welkome verfrissing onder de stralende zon. Maar eerst werd de boot naar aloude traditie gedoopt met een champagnefles. Voor de gelegenheid door een van de Antwerpse kinderen die, ondanks de omgegorde burgemeesterssjerp, na ettelijke vergeefse pogingen hulp kreeg van burgervader Janssens. Hopelijk brengt dat geen ongeluk! (CB)

Kattendijkdok Oostkaai, ter hoogte van de Mexicobruggen, 2000 Antwerpen. 4 euro per zwembeurt van een uur. Meer informatie: Badboot.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content