Afrika wil nog meer vrouwen aan de top

Afrika wil nog meer vrouwen aan de top © BELGAIMAGE

Afrikaanse bedrijven hebben amper minder vrouwelijke bestuurders dan bedrijven in Europa of de VS. Maar het moet nog veel beter, zegt de Afrikaanse Ontwikkelingsbank (AOB).

De bank onderzocht 307 belangrijke bedrijven in 12 Afrikaanse landen. Daaruit blijkt dat vrouwen daar goed voor 14 procent van de bestuursfuncties. Daarmee komt Afrika niet eens zover na Europa (18 procent) en de VS (17 procent). En het laat andere opkomende regio’s ver achter zich: Azië-Pacific (10 procent), Latijns-Amerika (6 procent) en het Midden-Oosten (1 procent).

Maar het moet nog beter – veel beter, zegt Geraldine Fraser-Moleketi, speciaal gendergezant van de Afrikaanse Ontwikkelingsbank. Bijna een derde van de Afrikaanse bedrijven heeft niet één vrouw in de bestuurskamer en in twee derde van de bedrijven is het aantal vrouwelijke bestuurders bijzonder klein.

Old boy networks

Ook in Afrikaanse bedrijven zijn de old boy networks nog diepgeworteld, stelt Fraser-Moleketi vast. De AOB, de enige multilaterale bank ter wereld met zo’n hoge genderfunctie, pleit onder meer voor duidelijke gendercijfers in de jaarrapporten van de bedrijven, voor expliciete doelstellingen voor diversiteit in de bedrijfsstrategieën, en ook voor speciale programma’s die vrouwelijke managers sneller naar de top kunnen brengen.

Vooral in financiële bedrijven, bedrijven voor basismaterialen en constructie en autobedrijven vind je in Afrika relatief veel vrouwen aan de top. De landen met de hoogste percentages vrouwen in bestuurskamers zijn Kenia (20 procent), Ghana (18 procent), Zuid-Afrika (17 procent), Botswana (17 procent) en Zambia (17 procent).

East Africa Breweries of Kenya is het Afrikaanse bedrijf met de meeste vrouwelijke bestuurders: 45 procent. Verscheidene bedrijven hebben een bestuur waarvan een derde van de zitjes door vrouwen is ingenomen. (IPS/LP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content