Abortus niet langer strafbaar in Chili

Michelle Bachelet © REUTERS

Na 26 jaar democratie en 14 lange maanden van intense debatten heeft het Chileense parlement de abortuswet goedgekeurd. Abortus is straks in bepaalde gevallen niet langer strafbaar.

De wet maakt abortus niet langer strafbaar als het leven van de moeder in gevaar is, de foetus niet levensvatbaar is of de zwangerschap een gevolg is van verkrachting.

De Kamer van Afgevaardigden keurde de wet goed, maar definitief is dat nog niet. De Senaat kan de wet nog inperken, maar ook daar beschikt de regering over een meerderheid. Het Grondwettelijk Hof kan de wet nadien gedeeltelijk of volledig ongeldig verklaren.

Historische stap

“Een historische stap”, zegt het communistische parlementslid Karol Cariola. Jarenlang werd het debat gedomineerd door conservatieve krachten, zegt ze.

“Door deze stap decriminaliseren we vrouwen die vandaag als misdadigers worden beschouwd, vrouwen die in deze situatie terechtkomen wanneer ze verkracht zijn, wanneer ze de marteling ondergaan van een foetus in hun buik waarvan ze weten dat die bij de geboorte zal sterven, of wanneer hun eigen leven in gevaar komt door de zwangerschap.”

“Een historische vooruitgang”, zegt ook sociologe Claudia Dides, directeur van Miles, een organisatie die rond reproductieve rechten actief is. “Het is de eerste keer sinds de terugkeer van de democratie in Chili (in 1990) dat de Kamer van Afgevaardigden over een abortuswet stemt.”

Bachelet

Het maakt dat elke vrouw in deze omstandigheden zelf een beslissing kan nemen, in overeenstemming met haar waarden, principes, overtuigingen en haar persoonlijke en familiale situatie.

De wet is een van de grote projecten in de tweede ambtstermijn van de socialistische president Michelle Bachelet, die sinds 2014 aan de macht is en van 2006 tot 2010 het land al eens bestuurde.

“Dit wetsvoorstel legt niemand iets op”, zei Bachelet na de goedkeuring in het parlement. “Het maakt dat elke vrouw in deze omstandigheden zelf een beslissing kan nemen, in overeenstemming met haar waarden, principes, overtuigingen en haar persoonlijke en familiale situatie. Die beslissing zal nu een passende begeleiding krijgen.”

Bachelet was tussen beide ambtstermijnen directeur van de organisatie VN-Vrouwen.

Helemaal verboden in zes landen

Therapeutische abortus kon gedurende meer dan een halve eeuw in Chili, tot de militaire dictatuur in 1989 elke vorm van abortus strafbaar stelde. Het regime van Augusto Pinochet nam die maatregel toen het al op weg was naar de uitgang nadat het een jaar eerder een referendum had verloren om aan de macht te kunnen blijven.

De vijf landen waar abortus nog verboden is, zijn El Salvador, Nicaragua en de Dominicaanse Republiek in Latijns-Amerika, en Malta en Vaticaanstad.

Door de wet werd Chili een van de zes landen ter wereld die elke vorm van abortus verbieden en criminaliseren. De vijf andere zijn El Salvador, Nicaragua en de Dominicaanse Republiek in Latijns-Amerika, en Malta en Vaticaanstad.

Officiële cijfers zijn er niet maar volgens medische experts worden in Chili jaarlijks minstens 335.000 illegale abortussen uitgevoerd. Volgens een opiniepeiling in februari is drie kwart van de Chilenen voorstander van een depenalisering van abortus.

(IPS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content