‘Abortus-drone’ zet koers naar Polen

© REUTERS

Een onbemand vliegtuigje vliegt zaterdag vanuit Duitsland het Poolse luchtruim binnen met een pak abortuspillen. Vrouwenrechtenorganisaties willen zo protesteren tegen de strenge abortuswetgeving in het land.

De campagne is een samenwerking tussen verschillende Duitse en Poolse vrouwenrechtenorganisaties, waaronder Women on Waves, Cocia Basia en de Feminteka Foundation. Met de vlucht willen ze aantonen dat de realiteit voor Poolse vrouwen op het vlak van abortus verschilt van die voor andere vrouwen in Europa.

“Drones kunnen gebruikt worden om pakketjes af te leveren, daar doen Google en Amazon al tests mee”, stelt Women on Waves in een persbericht. “Ze kunnen dus ook gebruikt worden om veilige abortuspillen op te pikken in Duitsland, waar abortus legaal is, en die naar een grensstad in Polen te brengen.”

Het toestelletje weegt minder dan 5 kilogram, wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden en zal altijd binnen gezichtsafstand blijven van de bestuurder, zegt de organisatie, dus is er ook geen toestemming nodig.

Strenge wetgeving

Abortus is in Polen sinds 1993 streng beperkt. Enkel in geval van incest of verkrachting, als het leven van de moeder in gevaar kan abortus, maar ook dan is het voor vrouwen moeilijk om toestemming te krijgen.

De pillen, mifepristone en misoprostol, staan op de lijst van essentiële geneesmiddelen van de Wereldgezondheidsorganisatie. Ze zijn beschikbaar in Duitsland en bijna alle Europese landen, maar in Polen zijn ze niet geregistreerd.

(IPS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content