90 % van de Cambodjaanse transgenders regelmatig lastiggevallen door politie

TP © IPS

Uit een rapport van het Cambodjaanse mensenrechtencentrum CCHR blijkt dat 90 procent van de transgendervrouwen regelmatig wordt lastiggevallen, met name door de politie. Vorige maand zou een groepje transgenders door politieagenten verplicht geweest zijn om in de rivier te stappen, hun make-up weg te wassen en hun vrouwenkleren uit te trekken.

In totaal werden 135 transgenders ondervraagd uit Phnom Penh, Battambang, Sihanoukville en Siem Reap. Vooral uit die laatste stad, vlak bij de bekende tempels van Angkor Wat, kwamen verontrustende verhalen. De politie zou transgenders verbieden om na acht uur ’s avonds nog bij elkaar te komen. En zelfs overdag worden ze vaak meegenomen voor verhoor of worden hun vingerafdrukken genomen. Als ze vragen waarom, komt er geen duidelijk antwoord.

“Ik vrees dat de discriminatie enkel erger wordt en dat de situatie in Cambodja vergelijkbaar wordt met die in moslimlanden, waar homoseksualiteit strafbaar is”

Vorige maand werd een groepje transgenders door politieagenten verplicht om in de rivier te stappen, hun make-up weg te wassen en hun vrouwenkleren uit te trekken. De politie van Siem Reap ontkent dit verhaal en zegt gewoon de wet toe te passen. “Sommige transgenders bestelen toeristen”, zo klinkt het, “we zijn gewoon waakzaam.” Er is ook sprake van prostitutie in het drukke uitgaansleven van de stad en dat wil de politie vermijden.

Sekswerkers

Het klopt dat transgenders vaak in de seksindustrie werken. Dat is althans zo voor 35 procent van de ondervraagden in het rapport. De voornaamste reden is dat het voor hen heel moeilijk is om ander werk te vinden. Een derde van de ondervraagden zegt dat hen een baan is geweigerd. Een kwart is ontslagen omwille van hun seksuele identiteit.

“Ik heb al vaak gesolliciteerd”, zegt TP, die enkel anoniem wil getuigen na conflicten met de politie. “Maar telkens krijg ik hetzelfde antwoord: we zoeken een man of een vrouw. Niet iets daar tussenin.” TP is geboren als jongen, wil graag een geslachtsoperatie en kleedt zich vrouwelijk, compleet met make up en pruiken. “Het is mijn manier om me uit te drukken, ik wil mooi zijn als vrouw.”

Dubbele seksuele identiteit

Ook Rean Chok voelde zich als kind al meer meisje dan jongen. “Het is gewoon iets dat in me zit. In het begin had ik schrik om het aan de buitenwereld te tonen. Maar dan wordt de zin om dit te doen groter dan de angst voor afwijzing.”

Rean Chok
Rean Chok© IPS

Het is die dubbele seksuele identiteit die erg moeilijk ligt in Cambodja. Het rollenpatroon tussen man en vrouw is nog heel strikt. Bijna 70 procent van de ondervraagden uit het rapport geeft aan dat de familie erg negatief reageerde op hun outing als transgender.

TP is het platteland ontvlucht en heeft een toevlucht gezocht tot de transgendergemeenschap in Siem Reap. De familie draait intussen wel wat bij en begint de seksuele voorkeur van TP te aanvaarden.

Verhuizing naar Thailand

Nuon Sidara wil met de getuigenissen uit het rapport naar de overheid stappen. “We willen de minister van Binnenlandse Zaken aanspreken over het politieoptreden. De minister van werk zou de discriminatie op de arbeidsmarkt moeten wegwerken.” Volgens Sidara voelen transgenders zich niet wettelijk beschermd. “Strikt genomen bestaat homoseksualiteit niet volgens de wet en ook daar moet wat aan gedaan worden.”

TP heeft er geen goed oog in. “Ik vrees dat de discriminatie enkel erger wordt en dat de situatie in Cambodja vergelijkbaar wordt met die in moslimlanden, waar homoseksualiteit strafbaar is”. Een verhuizing naar Thailand is een mogelijkheid. “Daar is de mentaliteit meer open en is het makkelijker om een baan te vinden.” Ook die geslachtsoperatie hoopt ze daar te laten uitvoeren.

Rean Chok is positiever. “Ik ben niet bang om mij aan de wereld te tonen. Wij zijn toch geen slechte mensen ? Als iemand de wet overtreedt, moet die gestraft worden. Maar je mag geen hele gemeenschap afstraffen voor een misdrijf van één iemand.”

Het rapport is alvast een eerste stap in de richting van aanvaarding en tolerantie. Maar er is nog een lange weg te gaan. (Kris Janssens / IPS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content