6 dingen die gelukkige families gemeen hebben met elkaar

Bruce Feiler zet de geheime ingrediënten van gelukkige families uiteen in de bestseller ‘The Secrets of Happy Families’.

Onderzoek toont aan dat de belangrijkste factor in emotionele stabiliteit van kinderen is dat ze de familiegeschiedenis kennen. Bruce Feiler zet de geheime ingrediënten van gelukkige families uiteen in de bestseller ‘The Secrets of Happy Families’.

Het gezinsleven is vaak hectisch en ouders zitten soms met de handen in het haar omdat hun kinderen zich niet gedragen zoals ze zouden willen. Volgens auteur Bruce Feiler zijn er zes hoofdfactoren die bepalen of gezinnen in peis en vree samenleven of elkaar het leven zuur maken. Ontdek hieronder welke ingrediënten een familie nodig heeft om gelukkig te zijn volgens Feiler.

1. Creëer familiewaarden en communiceer hierover. Het is erg belangrijk dat je familieleden weten wat het voor jou betekent om deel uit te maken van een gezin. Zo leg je vast wat voor soort gezin je wil zijn en heb je een doel om na te streven. Dit kunnen heel simpele doelen zijn zoals: we willen een familie zijn die samen plezier maakt in het weekend.

2. Deel je familiegeschiedenis. Onderzoek wijst uit dat kinderen die meer van hun familiegeschiedenis kenden, meer zelfzeker in het leven staan. Het gaat hier niet enkel om de succesverhalen, maar ook om de moeilijkheden waarmee familieleden in het verleden hebben geworsteld. Dit leert kinderen dat tegenslagen overwonnen kunnen worden en schept context voor de familiewaarden.

3. Hou wekelijkse familiebijeenkomsten. Voor deze tip keek Bruce Feiler naar het bedrijfsleven en de vergaderingen die daar worden gehouden. Op deze bijeenkomsten wordt gepeild naar wat goed ging, wat minder goed ging en waar we aan willen werken als gezin.

4. Leer op een juiste manier ruzie te maken. Feiler raadt aan om je na een dispuut even af te zonderen en na te denken over de reden van de ruzie. Zo zal je boosheid al snel afnemen. Vraag vervolgens aan de betrokken partijen om drie alternatieven te bedenken. ‘Breidt de taart uit alvorens de taart te herverdelen,’ aldus de auteur. Hierna moeten de onrustzaaiers samen tot een oplossing komen en een van deze alternatieven kiezen. Wees als ouder geen dictator, maar luister naar de betrokken partijen en los het probleem samen op.

5. Probeer samen te eten met je gezin. Dit is een moment waarop de beste gesprekken worden gevoerd en kinderen heel wat oppikken van hun ouders. Onderzoek heeft aangetoond dat kinderen die samen met hun ouders eten minder snel geneigd zijn om verslaafd te raken aan alcohol en drugs, jong zwanger te worden, zelfmoord te plegen en eetstoornissen te ontwikkelen. Daarenboven zouden ze beschikken over een meer uitgebreide woordenschat, gezondere eetpatronen en een beter zelfbeeld. Wie geen tijd heeft om samen te eten door zijn of haar werk, kan dit inhalen door op een ander moment van de dag samen te zitten met de kinderen en een gesprek met hen te voeren. Zorg er in ieder geval voor dat je je kinderen aan het woord laat en niet enkel zelf praat. Probeer hen ook nieuwe woorden aan te leren tijdens deze dagelijkse gesprekken.

6. Doe je best. Probeer op een actieve manier te werken aan je gezin. Ervan uitgaan dat je familieleden er altijd voor je zullen zijn, wat er ook gebeurt, is geen goede instelling. Werken aan de relatie met je gezinsleden zal je band versterken en ervoor zorgen dat de rest van je familie zich gewaardeerd voelt.

(LP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content