3 tips om beter te leren loslaten

Wat als je morgen opstaat en niet meer kan doen wat je altijd deed? Heb jij een plan B? Evi Renaux heeft er een moeten maken, want op een dag werd ze geveld door een onverklaarbare ziekte. Hoe ze heeft leren leven met die verandering, schreef ze neer in haar boek Life on Sneakers én hier, in drie tips voor jou.

3 tips om beter te leren loslaten
© .

Evi Renaux heeft elke dag pijn. “Maar ik leef nog. De dagelijkse pijn maakt van mij soms een chagrijnig monster. En toch is mijn leven vandaag veel beter dan hoe het vroeger was. Intenser, oprechter, rijker.”

Evi heeft haar nieuwe leven een plaats gegeven en is verdergegaan. Hoe ze dat deed, vat ze samen in drie tips om los te laten:

1. Aanvaard je situatie

Loslaten en aanvaarden hangen onlosmakelijk samen. Proberen loslaten zonder dat je kan aanvaarden wat je overkomen is, heeft geen zin. Pas als je klaar bent met het verleden of wat je overkwam, pas dan ben je klaar om volledig te kunnen loslaten.

Geef jezelf daarvoor de tijd die je nodig hebt. Geforceerd loslaten of aanvaarden, omdat bijvoorbeeld je omgeving dat van je verwacht, is nutteloos. De boomerang zal steeds blijven terugkeren. Doe het op je eigen tempo. JIJ moet er klaar voor zijn.

2. Wees optimistisch

Het loslaten van iets negatiefs kan enkel als je oog krijgt voor het positieve. Focus je daarom op goede dingen, en probeer de negatieve gevoelens te filteren en weg te cijferen. Daar moet je bewust op oefenen. Negatieve gevoelens overvallen ons immers gemakkelijker dan positieve.

Ik gaf mezelf elke avond de opdracht iets positiefs van die dag neer te pennen op een blad papier dat ik naast mij bed had gelegd. De eerste dagen moest ik lang nadenken om iets te vinden. Gaandeweg begon dat makkelijker te gaan, en werd ik vrolijk van die lijstjes. Het ging zelfs zo ver dat ik overdag de dingen bewerkstelligde en omvormde tot iets positiefs zodat ik die avond het zou kunnen neerpennen.

3. Kom buiten

Laat je verhaal of negatieve ervaring niet bij en in jezelf zitten. Durf buiten te komen met wat je overkwam, of waar je het moeilijk mee hebt. Praten werkt helend om te kunnen loslaten. Lotgenoten zoeken kan zeker ook helpen. Een klankbord dat begrijpt wat je bedoelt, kan wonderen doen.

Ben je geen prater, of vind je dat moeilijk? Schrijf dan de emoties van je af. Letterlijk alles even uit jezelf ‘los-laten’. Voor mij begon het proces van loslaten pas echt nadat ik mijn blog startte, en daar mij ei kwijt kon.

Life on Sneakers, Evi Renaux (Manteau, 19,99 euro).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content