3 redenen waarom uitstelgedrag wél goed is voor je job

© iStock

Uitstelgedrag staat voor veel mensen synoniem voor luiheid en onproductiviteit, maar toch doen we het massaal. Een teken dat het eigenlijk wel goed voor ons is? Ja hoor.

We leven in een samenleving waarin snelheid geldt als hoog goed, maar tegelijk stellen we elke keer opnieuw onze to do-lijsten massaal uit tot het moment dat het haast onmogelijk lijkt ze nog tot een goed einde te brengen. Uitstelgedrag wordt beschouwd als de aartsvijand van productiviteit, een verspilling van talent en een niet onbelangrijke economische kost. Toch doen we het massaal: een teken dat het ergens wél goed voor is? Ja hoor, en wel om drie redenen.

“Als je van alle ontdekkingen ooit gedaan de uitvindingen schrapt die bedacht zijn door mensen die eigenlijk werden verondersteld iets anders te doen, blijft er niet veel over.”

1. Meer creativiteit en (echt waar) productiviteit

Fun fact: bij de antieke Grieken en Romeinen was het uitstellen van taken een gewaardeerde activiteit. Voor je uit zitten staren en compleet niets doen, werd namelijk beschouwd als een teken van wijsheid: hoe zouden die grote denkers anders op hun filosofieën zijn gekomen?

Mensen die lijden aan uitstelgedrag zijn vaak zo’n denkers. Werk dat moet gebeuren nog even laten voor wat het is, kan voor hen een motor zijn voor zelfontplooiing. En dat zeggen wij niet, maar wel John Perry, de schrijver van The Art of Procrastination. Wanneer je een moeilijke taak even uitstelt, creëer je namelijk de tijd om een beter aanpak te bedenken.

Perry besluit het plecht voor uitstelgedrag en creativiteit treffend: “Als je van alle ontdekkingen ooit gedaan de uitvindingen schrapt die bedacht zijn door mensen die eigenlijk werden verondersteld iets anders te doen, blijft er volgens mij niet veel over.”

Zitten nadenken en in het ijle staren: voor de Grieken en Romeinen van vroeger nog een teken van wijsheid.
Zitten nadenken en in het ijle staren: voor de Grieken en Romeinen van vroeger nog een teken van wijsheid.© iStock

2. Betere beslissingen

Frank Partnoy, de auteur van Wait: the art and science of delay, vindt dat je voor elke beslissing moet weten hoeveel tijd je krijgt om hem te maken, zodat je kan wachten op het allerlaatste nippertje om de knoop door te hakken. Niet alleen de extra gewonnen tijd om na te denken, maar ook onze belabberde capaciteiten om in de toekomst te denken, zorgen er dan voor dat uitstellers betere beslissingen kunnen maken.

3. Nutteloze taken verdwijnen

Hoe groter het bedrijf, hoe vaker je wordt lastiggevallen met kleine taakjes die eigenlijk niet essentieel zijn voor het voortbestaan ervan. Een mooi neveneffect van uitstelgedrag is dat deze au fond nutteloze taakjes die je al een tijdje links laat liggen, verdwijnen als sneeuw voor de zon op het moment dat er zich wél belangrijke opdrachten aandienen.

Fastcompany

(EK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content