10 milieuvriendelijke cadeaus

1. Het boek ‘Doe het zelf, doe het groen – Tips voor een milieubewust stadsleven‘ van Kelly Coyne en Erik Knutzen (uitgeverij AnkhHermes, 29,90 euro). Boordevol tips om op een beperkte ruimte toch veel voedsel te produceren, zelf energie op te wekken, en afval te recyclen. Hou het leuk, luidt het aanstekelijke devies van de auteurs. Een erg vlot geschreven boek waar we veel inspiratie uit putten. Veel plezier beleefden we ook aan ‘Overleven op je eigen kmĀ² – Stap voor stap naar een duurzame levensstijl‘ van Dick en James Strawbridge.

2. Als onze computers eenmaal de geest geven, eindigen ze op een enorme berg elektronisch afval. Daarom bedachten ze bij Recompute deze fantastische kartonnen computer. Is hij stuk, dan zet je het omhulsel gewoon bij het oud papier. Veel van de onderdelen kunnen daarna gemakkelijk gedemonteerd en hergebruikt worden. De makers moedigen ook expliciet het gebruik aan van gratis open source-software (meer over open source leest u in het eerste nummer van Knack Weekend, op 4 januari). Wel even de gelukkige ontvanger waarschuwen dat hij niet te veel uitpakt.

3. Mijn koffiekop: koffiepoeder erin, water opgieten, en klaar is Kees. Behalve het gruis is er niets dat je achteraf moet weggooien. En je hebt net genoeg koffie voor Ć©Ć©n kopje. Geen verspilling. Dit model is zo’n honderd jaar oud – een erfenis van een overgroottante – maar er zijn vast modernere versies van te vinden.

4. Jammer dat de producent zegt om het niet te kopen, want anders hadden we dit jasje van Patagonia graag aangeraden. Om te verduurzamen focust het merk op de 5 R’en: Reduce, Repair, Reuse, Recycle en Reimagine. In de kerstcampagne staat ‘reduce’ centraal: Don’t buy this jacket… unless you need it.

5. Toegegeven, een EcoSmartkraan is misschien een nogal vreemd cadeau. Maar misschien wilt u een huisgenoot er subtiel op wijzen dat hij best wat spaarzamer mag zijn met water. Na de zuinige douchekop is er nu dit handige middeltje om ook de andere kranen wat minder overvloedig te laten stromen.

6. Nee, dan is een biertje misschien toch net iets feestelijker dan water. En waarom geen biologisch bier (milieu- en mensvriendelijk) of een streekbier (minder transport). Het hier afgebeelde Hasseltse Jessenhofke is verkrijgbaar bij Bio-Planet. Veel kleine brouwerijen werken tegenwoordig overigens hard aan een duurzame productie. We schenken er graag nog een uit om hen daarin te steunen.

7. Schenk eens een geit. En nee, de gelukkige hoeft ze niet eens op zijn gazon te zetten. Hij krijgt enkel een kaartje, het diertje zelf wordt in zijn naam gegeven aan iemand in de derde wereld die er meer behoefte aan heeft. Door Oxfam Pakt Uit. Behalve een geit hebt u keuze uit tientallen andere concrete projecten die u op deze manier met een gift kunt steunen.

8. Het boek ‘De duurzaamheidsrevolutie‘ van Herman Verhagen (uitgeverij Jan van Arkel, 14,95 euro): een verfrissende en hoopvolle kijk op de toekomst, die groener, leefbaarder en menselijker zal zijn.

9. Over de ecologische meerwaarde van deze hebben we zo onze twijfels, over de meerwaarde tout court eigenlijk. Maar leuk is hij wel: de Shit Box van, jawel, The Brown Corporation, nu we toch subtiel bezig zijn. Handig als u een cadeautje moet kopen voor iemand die u eigenlijk niet kunt…euh… luchten. Shit back and enjoy.

10. Koop niets. We hebben al rommel genoeg. Minder consumeren is wellicht nog het beste idee voor onze planeet.

Jan Haeverans

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content