10 duurzame adresjes voor jonge ouders in Leuven

© iStock

Speciaal voor jonge ouders lanceerde het project ‘My Fair Baby’ een ecoplan voor Leuven gelanceerd. Het stadsplan geeft een overzicht met winkels met een ecologisch en/of fairtrade aanbod en duurzame horecazaken. De organisatie Netwerk Bewust Verbruiken selecteerde de tien leukste adresjes.

1. Young Dolphins

In 2003 nam Rosette Hermans de kledingwinkel Young Dolphins over. Toen ze er een tweedehands hoekje in onderbracht werd dit zo’n succes, dat ze in 2005 volledig overstapte op tweedehands. Zowel voor mama, als de baby en kinderen, inclusief babyartikelen en speelgoed. (Adres: Dirk Boutslaan 8 )

2. Doekjes & Broekjes

Van draagdoeken en herbruikbare luiers tot duurzame kleertjes. De zaak biedt aan wat baby’s en hun mama’s nodig hebben. Doekjes & Broekjes organiseert ook infoavonden en workshops rond baby’s dragen en wasbare luiers. (Diestsestraat 153)

3. Buggybooker

Ouders met jonge kinderen schakelen vaak over van de fiets naar de auto. Vaak omdat het niet eenvoudig is om een buggy mee te nemen met de fiets of het openbaar vervoer, terwijl ze die wel nodig hebben om hun kind te vervoeren in het centrum. Dankzij het buggypunt kunnen ouders met jonge kinderen gratis een buggy lenen in het stadscentrum.

4. Boobs ’n Burps

Winkel voor (bijna) mama’s en hun buiken en borsten. Je vindt er stijlvolle lingerie en kleding, kolven en onderdelen, verzorgingsproducten, draagdoeken… Boobs ’n Burps organiseert ook workshops rond borstvoeding. (Engels Plein 31)

5. Wereldcafé Coop

Kindvriendelijk café in Leuven. Op de kaart staan lokale, fairtrade en biologische producten. Wie een hapje of drankje bestelt, steunt tegelijkertijd de arbeiders uit het Zuiden en geeft sociale-economische projecten een boost. (Joris Helleputteplein 2)

6. Kersenpitje

Een adres voor creatievelingen die goed overweg kunnen met de stickmachine. Kersenpitje is een winkel, webshop én marktkraam met een groot assortiment aan ecologische stoffen in alle kleuren en motiefjes. Je kan er ook terecht voor biowol, biokatoengarens en bamboe naalden. Voor de kinderen zijn er naai- en breicurssen. ( Gemeentestraat 128)

7. De Bakermat

In dit Expertisecentrum Kraamzorg kan je als (toekomstige) ouder terecht met vragen over zwangerschap, bevallen, kraam- en babyzorg. Een team van deskundige vroedvrouwen en lactatiekundigen zorgt voor medische nazorg en begeleidt je prenatale workshops. (Diestsesteenweg 49)

8. Noordoever

Noordoever is een restaurant rond gezonde, biologische en vegetarische voeding. Hier betaal je per gram. Je kiest uit het buffet waar je zin in hebt en laat je bord vervolgens wegen. In de winkel is een hoek met duurzame gadgets, meubels, boeken en voedingswaren. (Vaartkom 17A )

9. Borstvoedingsplekken Leuven telt zo’n 15 winkels, cafés, restaurants, brasseries, bibliotheken en stadsdiensten waar mama’s expliciet welkom zijn om hun baby borstvoeding te geven. Ze zijn te herkennen aan de blauwe, vierkante sticker op het raam. De Bakermat lijst de adressen op adresjes (klik op Vlaams-Brabant), en je vindt ze ook terug op het papieren ecoplan.

10. Weggeefwinkel ‘Huisje van Overvloed’

Spulletjes die al jaren onaangeroerd in of op de kast staan, zaken waaraan je gehecht bent maar die je nooit gebruikt of cadeautjes waar je niets mee bent. Via het Huisje van Overvloed kan je er iemand anders blij mee maken. (Brouwerstraat 47)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content