Kleurrijk Bloementapijt siert in augustus Brusselse grote markt

Het Bloementapijt in 2012 © Getty Images

Na bijna vier jaar afwezigheid zal het Bloementapijt de kasseien van de Brusselse Grote Markt opnieuw opfleuren. De 22ste editie vindt plaats van 12 tot 15 augustus. De vijftigste verjaardag van het evenement wordt gevierd met een terugkeer naar het allereerste tapijt uit 1971.

‘Het Bloementapijt is een niet te missen evenement op de culturele en toeristische agenda’, zegt Delphine Houba (PS), schepen van Cultuur, Toerisme en Grote Evenementen van de Stad Brussel en voorzitster van de vzw Bloementapijt van Brussel. Normaal wordt het evenement om de twee jaar georganiseerd, maar door de pandemie werd de editie van 2020 noodgedwongen afgelast.

Vorig jaar werd de stad op verschillende plekken versierd met bloemen, maar het laatste echte Bloementapijt dateert dus van 2018. Voor Fabian Maingain (DéFi), Brussels schepen van Economische Zaken, staat de terugkeer van het Bloementapijt synoniem aan het toeristische hoogtepunt in de zomer.

Hoogdagen voor de horeca

Het Bloementapijt betekent dan ook een belangrijke duw in de rug van de Brusselse horecasector. De inspiratie voor het bijzondere tapijt komt uit 1970, toen twee Brusselse schepenen het bloementapijt van Oudenaarde bezochten. Snel groeide het idee dat de hoofdstad ook een eigen tapijt moet krijgen. Etienne Stautemans, de toenmalige voorzitter van de beroepsvereniging voor Vlaamse sierteelt en groenvoorziening (AVBS), kreeg de bijzondere opdracht om het eerste tapijt te creëeren.

Als eerbetoon aan Stautemans, reconstrueert het Bloementapijt dit jaar het eerste ontwerp van zijn hand. Alle elementen van dit eerste ontwerp komen terug in het tapijt van 2022, inclusief de aartsengel Sint-Michiel en de Belgische leeuw.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content