Els Berx van PEAS over haar heimat Hasselt: ‘Gezellig, stijlvol en culinair’

Els Berx © Mies Cosemans
Redactie Knack Weekend

Samen met Davy Rosiak vormt ze het duo achter PEAS. Hun vegan desserts zijn veelbekroond, in februari nog met de Sustainable Family Award. Dit jaar openden ze dan wel een tweede zaak in Antwerpen, Els Berx’ roots en hart liggen in Hasselt.

“Ik ben in Hasselt geboren, opgegroeid, naar school geweest… Op mijn vijfentwintigste trok ik naar Haspengouw voor de liefde, maar toen die over was, keerde ik terug. Ik ben hier graag en voel meer connectie met de stad en de mensen. Het is een kleine stad, eigenlijk een groot dorp. Op straat kom ik altijd wel bekenden tegen, misschien maar logisch als je hier opgegroeid bent en een eigen zaak hebt. In januari ging de tweede PEAS open in Antwerpen. Ik ben er vaak en merk intussen toch een verschil. Hasselaars zijn makkelijke praters, gemoedelijke mensen ook. Er zit blijkbaar een grond van waarheid in het cliché van de Limburgse gastvrijheid en gezelligheid. Daarnaast zijn ze ook stijlvol, het is een fier volk.”

Culinaire overvloed

“Wat Hasselt wel mist, is een metropolitisch karakter, het scala aan mogelijkheden dat een grootstad te bieden heeft. Je vindt hier wel van alles wat, maar dan op maat van Hasselt. Een groot gemis is het echter niet, ik vind het niet erg om me te verplaatsen als ik daar nood aan heb. Aan goede eetadressen is er dan weer geen gebrek… Eten is voor mij erg belangrijk, het brengt verbinding tussen mensen. Ik ben vegetariër en als het kan eet ik zo veel mogelijk plantaardig, maar buitenshuis laat ik dat vegan kantje zonder schuldgevoel varen. Vegetariërs komen hier absoluut aan hun trekken.”

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Rust en Runkst

“Als ik toch een niet-culinaire lievelingsplek moet kiezen, wordt dat het Kapermolenpark, voor de rust en om te sporten. Vroeger ging ik er graag lopen. Sinds ik daarmee gestopt ben, trek ik naar het zwembad. Het park werd mooi heraangelegd: het is niet te groot, maar wel een fijne plek. Om te wonen is Runkst een fijne buurt. Onlangs verhuisde ik naar het centrum, maar het blijft mijn favoriet: gezellig, naturel en ongedwongen met een bonte mengelmoes van inwoners. Het is de meest volkse wijk van de stad. Vroeger woonden er vooral oudere mensen, nu is de buurt sterk verjongd omdat de huizen er nog betaalbaar zijn. Via het tunneltje sta je met de fiets of te voet snel in het centrum. Het is ook in Runkst dat we met PEAS zijn gestart voor we de zaak in de Minderbroedersstraat openden. Alleen al om die reden zal het altijd een bijzondere plek voor mij blijven.”

Partner Content