Culinair Gigant Mondelez over zijn duurzame cacao: 'Alleen door het zelf te doen, kunnen we een echte transformatie zien'
Culinair Culinair Doelstelling Barry Callebaut: 'In 2025 maken we 100% duurzame chocolade' Hoor wie klopt daar kind'ren? Tijdens een trip naar Ivoorkust konden we met eigen ogen zien welke uitdagingen op de deur kloppen van de cacaosector: afrekenen met kinderarbeid, armoede en milieuproblematiek staan met stip op één.
Culinair Culinair Tien chocoladerecepten met dat tikkeltje extra Niets tegen een simpele chocolademousse of een complexloos chocoladekoekje, maar deze tien recepten bieden nét iets meer.
Culinair Culinair Tony's Chocolonely: de bijzondere ontstaansgeschiedenis van een slaafvrije chocolade Chocolade eten, een misdaad? Dat vond onderzoeksjournalist Teun van de Keuken jaren geleden alleszins wel. Dit is het bijzondere verhaal van Tony's Chocolonely, het fair chocolademerk dat streeft naar een afschaffing van slavernij. (Want ja, die is er anno 2017 nog steeds.)
Culinair Culinair 10 alternatieve chocoladebestemmingen Ontdek alles over de oorsprong van chocolade in Mexico, wandel door Sydney aan de hand van enkele bijzondere choco-hotspots, bezoek het 'Casa del Cioccolato' in Perugia.... Expedia speurde de wereld af naar verrassende plekjes voor chocoladeliefhebbers.
Culinair Culinair Eten we binnenkort nog chocolade? Dit zijn de uitdagingen van de cacao-industrie in West-Afrika We lezen het wel vaker: chocolade is met uitsterven bedreigd. Een straffe uitspraak, maar niet helemaal onterecht. Als de industrie niet verandert, geven de toekomstige cacaoboeren er immers de brui aan.
Culinair Culinair Sinterklaas kapoentje, leg wat fairs in mijn schoentje: chocolade zonder bittere nasmaak Chocolade is er om iederéén blij mee te maken, en dat geldt ook voor wie het produceerde. Laat een groot kinderfeest dus niet overschaduwen door te kiezen voor chocolade waarmee uitbuiting gemoeid ging. Deze merken tonen dat het anders kan.
Culinair Culinair Verdrijf de kou, slurp chocolademelk: 7 originele recepten Een nieuwe grijze week. Het heeft gevroren. Een vervelende dag op het werk of juist een stevige boswandeling. Hoeveel redenen heb je nog nodig om jezelf te trakteren op een kop dampende chocolademelk? We geven je er alleszins nog een: dit artikel, vol originele recepten.
Culinair Culinair Slaafvrije chocolademerk Tony's Chocolonely opent eerste chocoladewinkel in Amsterdam Tony's Chocolonely is op weg naar 100% slaafvrije chocolade. Want aan chocolade hoort geen vieze bijsmaak te zitten. In hun kantoor in Amsterdam openen ze nu ook voor het eerst een chocoladewinkel.
Culinair Culinair Mango's worden de nieuwe chocolade Onderzoekers van de Universiteit van Bangor ontdekten dat mangoboter alle nodige kwaliteiten heeft om cacaoboter te vervangen. Dat is goed nieuws voor chocoladeliefhebbers want cacao wordt schaars, waardoor kwaliteitschocolade een delicatesse dreigt te worden.
Culinair Culinair Waarom chocolade als ontbijt een goed idee is Wij zijn voorstander van chocolade op elk moment van de dag, maar een nieuw onderzoek heeft aangetoond dat chocolade als ontbijt je hersenen een echte boost kunnen geven.
Culinair Culinair Video: zo wordt chocolade op ambachtelijke wijze gemaakt Enig idee hoe chocolade op een ambachtelijke manier wordt gemaakt? Andy George van How to Make Everything trok naar Mexico om het proces van het begin tot het einde op film vast te leggen.
Culinair Culinair Van nostalgie tot schuldgevoel: chocolade speelt in op onze emoties Wij popelen om zondag eitjes te rapen én te verorberen, dus het resultaat van dit onderzoek verbaast ons niet helemaal. Verschillende soorten chocolade roepen verschillende emoties op, ontdekte bio-ingenieur Sara De Pelsmaeker van Universiteit Gent.
Culinair Culinair Pierre Marcolini: 'Cacao is zoals een wijndruif, de herkomst is van groot belang' Waar blijft de enthousiaste Belgische chocolademeester de inspiratie toch halen? Wij trokken naar zijn atelier voor een rondleiding en gesprek. 'Voor mij is het iedere dag feest: chocolade is mijn passie.'
Culinair Culinair Chocolade voor fijnproevers: een handleiding Vandaag is chocolade veel meer dan een lekkernij voor kinderen. Steeds meer neemt het een plek in als luxeproduct waarvan kenners aan de hand van de smaak kunnen bepalen waar de cacaoboon vandaan komt. Dankzij deze handleiding word ook jij chocolariër!
Culinair Culinair Interview Lovechock: 'Rauwe chocolade is goed voor het hart en zit boordenvol liefdesstofjes' De 100% biologische rauwe chocolade van Lovechock is sinds kort ook verkrijgbaar in België. Maar wat is dat nu precies, rauwe chocolade? Wij spraken met bezielsterLaura de Nooijer over de kracht van cacao en het respect voor mens en natuur.
Culinair Culinair Vijf chocoladerecepten die je zware dag meteen doen vergeten Sommige dagen zit het je gewoon niet mee en is het enige dat je kan doen wachten op morgen, de dag dat alles wel goed zal komen. Hoe kan je dat beter doen dan met een dekentje, een hersenloze film en een lading razendsnelle chocoladegerechten?
Culinair Culinair Getuigenis Belgische biochocolademaker: 'Wie pure en ambachtelijke producten wil, kiest voor bio' Peter Heerwegh en businesspartner Stijn wilden volledig allergenenvrije chocolade op de Belgische markt brengen. Al snel kwamen ze uit bij biologische ingrediënten voor hun label Magic. 'Goede grondstoffen zijn essentieel voor de smaak.'
Culinair Culinair Chocolade is te goedkoop: cacaoboer leeft onder armoedegrens Het rapport van de Cacaobarometer 2015 heeft gesproken: de cacaoboer kan zijn brood niet verdienen met chocolade en bestaande initiatieven zijn niet voldoende om het probleem aan te pakken. Alle spelers in de keten moeten hun verantwoordelijkheid dragen en actief op zoek gaan naar oplossingen.