De oudste modestad blijft zichzelf heruitvinden. Nieuwe zaken schieten als wolkenkrabbers uit de grond, en naast de geur van verse collecties ruik je er meer en meer groen. Toch maar weer doen? In dit overzicht bundelen we onze allerbeste adressen: van de nieuwste winkels tot de mooiste parken.

JIJ BENT OP ZOEK NAAR…

Outdoor Parijs: verborgen parels in het groen

Dieper in het bos

Parijs heeft twee bossen: het Bois de Boulogne, in het westen, met onder meer de Fondation Louis Vuitton, en het Bois de Vincennes, in het oosten van de stad, met een legendarische dierentuin, een plantentuin en zelfs een plek voor naturisten. Maar de meest sfeervolle spot is de relatief obscure Jardin d’Agronomie Tropicale, op wandelafstand van RER-station Nogent-sur-Marne. In 1907 vond daar de ‘Exposition Coloniale’ plaats, met paviljoenen in Afrikaanse of Aziatische stijl. Het terrein ging daarna achter slot en grendel en heropende pas in 2006. Voor een wandeling tussen ruïnes en ongewone flora.

45 av. de la Belle Gabrielle

In 2030 moet Parijs ’s werelds groenste metropool zijn, besliste burgemeester Anne Hidalgo. Of die belofte kan worden ingelost, valt nog af te wachten, maar intussen staat er geen rem op de vergroening van de stad. Parijzenaar Jesse Brouns tipt vier onbekende outdoorplekken in de stad. Ontdek hier de andere drie groene plekken in Parijs

Bewust shoppen in Parijs: van vintage tot Made in France

Ga voor goed

Go For Good is een selectie van de meest duurzame, lokale en/of sociale producten van de machtige grootwarenhuisgroep Galeries Lafayette – mode, beauty, deco, juwelen en food, van gevestigde labels en kleinere, onafhankelijke merken, zoals de Belgische sneakers van Rombaut en Viron. Intussen dragen al bijna 800 producten het label. Go For Good is verkrijgbaar in de drie Parijse winkels van Galeries Lafayette en bij BHV Marais. En ook nog dit: op de derde verdieping van het historische vlaggenschip van boulevard Hausmann opende de Galeries onlangs (RE-)Store, met een reeks vintagedealers, en de ‘Droguerie du Good’ met een ruime keuze uit de Go For Good-selectie.

40 boulevard Hausmann, goforgood.com

Safe Urban Concept

Safe Urban Concept in de Haut-Marais verkoopt vooral lokale, geëngageerde labels: inclusieve mode, natuurlijke cosmetica, duurzame accessoires. Er hoort een café bij, een tentoonstellingsruimte en een tattooshop.

11 rue Commines, safe-urban.com

What The Flower

What The Flower

What The Flower is een ‘conceptstore végétal’ waar je je haar kunt laten knippen of kleuren met natuurlijke, ethisch en ecologisch verantwoorde ingrediënten en tegelijk een nieuwe kamerplant kunt kopen. Geknipt haar wordt gerecycleerd door een gespecialiseerde organisatie, Fake Hair Don’t Care.

35 rue du Chemin Vert, shop.whattheflower.com

Ontdek hier de rest van de duurzame shoppingadressen.

Vegan, vegetarisch of lokaal: dit zijn de beste ‘groene’ restaurants en bars van Parijs

Le Perchoir aan Porte de Versailles

Le Perchoir

De grootste dakboerderij van Parijs is te vinden op het dak van paviljoen zes van het Parc des Expositions aan de Porte de Versailles. Niet onmiddellijk een aantrekkelijke bestemming, maar Le Perchoir heeft er een intrigerend rooftoprestaurant, tussen de ‘champignons de Paris’ en andere groente. Le Perchoir, Parijse pionier van rooftopbars, heeft nog een tiental andere bijzondere adressen in en rond Parijs. Waaronder een pop-upbar in de nok van de Gare de L’Est, nog open tot eind september.

leperchoir.fr

Jah Jah

Jah Jah

Een van de coolste bars en restaurants van Parijs, opgericht door ontwerper Daqui Gomis en chef Coralie Kory, gespecialiseerd in afro-vegan ‘food & sound’. Er hoort een inclusieve hikingclub bij, Jahiking, die wandelingen organiseert in de bossen in de banlieue van Parijs.

11 rue des Petites Écuries, @jahjahparis

Ontdek hier onze andere veggie, vegan en lokale restauranttips.

Tips van Belgen in Parijs

Parijs loopt over van de Belgische inwijkelingen met een hart voor mode. Met de modeweken in aantocht, vroegen wij enkele ingeburgerde insiders naar hun favoriete adressen. Van de grootste antiekmarkt ter wereld tot de beste empanada’s van Parijs: dit zijn hun gouden tips.

Rosa Bonheur

“Overdag ga ik graag iets drinken of eten bij Rosa Bonheur. Het is een guinguette genesteld in het park Buttes-Chaumont, waar de eigenaren beweren dat de ziel van Rosa Bonheur, de eerste vrouwelijke kunstenaar die het Légion d’Honneur kreeg, voortleeft.”

2 avenue de la Cascade, 75019 Paris

Ontdek de rest van de tips van artistiek directeur Nicolas Di Felice hier.

Ofr. Librairie

“Bij mensen die gepassioneerd zijn door mode is deze boekhandel in Le Marais erg bekend. Het is de ideale plek om research te doen, want je vindt er heel goede internationale magazines en specifieke publicaties als Antidote, King Kong of Numéro, die je niet snel in een gewone bookshop zult vinden. Wanneer mijn kleren in een fotoshoot gebruikt worden van minder bekende publicaties, vind ik ze steeds hier terug.”

20 rue Dupetit-Thouars, 75003 Paris

Ontdek de andere adressen van designer Igor Dieryck hier.

Musée Nissim de Camondo

“Toen Moïse de Camondo, een telg uit een rijke bankiersfamilie, overleed, droeg hij zijn woning over aan de stad. Hij had één voorwaarde: er mocht niets aan veranderd worden. De twintigste-eeuwse woning is qua decoratie erg in your face, bijna kitsch, wat ze leuk maakt om te bezoeken. Het museum is bovendien gelegen aan het mooie Parc Monseau, waardoor je meteen de twee kunt combineren.

63 rue de Monceau, 75008 Paris, madparis.fr

Ontdek de andere adressen van ontwerper Stephanie D’heygere hier.

Musée de la Chasse et de la Nature

“De perfecte plek om even weg te dromen. Dit oude hôtel particulier in de Marais is gewijd aan de natuur en de relatie tussen mens en dier door de eeuwen heen. De scenografie is heel bijzonder. Het plafond van een van de kamers is bedekt met uilenveren, een werk van de Belgische kunstenaar Jan Fabre. Ook de tijdelijke expo’s zijn de moeite.”

62 rue des Archives, 75003 Paris, chassenature.org

Ontdek de andere tips van Eduard Both in Parijs hier.

Yvon Lambert

“Een boekenwinkel, galerie en uitgever, gespecialiseerd in hedendaagse kunst. Je vindt er een mooi assortiment kunstboeken, modemagazines en limited-editionprints. Achteraan worden regelmatig events georganiseerd om opkomende artiesten te promoten. Ik kom er graag snuisteren en inspiratie opdoen voor nieuwe projecten.”

14 rue des Filles du Calvaire, 75003 Paris, yvon-lambert.com

Ontdek de andere tips van designer Elisabeth Mestdagh in Parijs hier.

Ontdekkingen in het 13de arrondissement

TOO Hotel

Wolken krabben

Ze steken hoog boven alles en iedereen uit en zijn een letterlijk hoogtepunt in dit district: het ‘Tours Duo’, twee wolkenkrabbers die zij aan zij naar elkaar toe hellen. De blinkende gevels kregen terrassen waar planten, bomen en struiken over hangen, wat van de architectuur een schouwspel maakt. Ze zijn een ontwerp van de Franse toparchitect Jean Nouvel. Binnen in de torens zitten kantoren, maar ook het TOO Hotel, dat er eentje voor op je bucketlist is. Je slaapt hier met panoramisch zicht over Parijs tot aan de Eiffeltoren, en in de spa met buitenjacuzzi zie je met een beetje geluk ’s morgens de zon opgaan boven de Seine. Het interieur werd getekend door Philippe Starck. Hij tovert in de kamers met spiegelwanden die de Parijse skyline naar binnen trekken.

Un peu partout

Dit arrondissement is er een van vele contrasten. Enerzijds is er een gloednieuwe wijk in wording met blingblingarchitectuur, vergelijkbaar met downtown New York. Anderzijds bepaalt graffiti het DNA van elke straathoek. Vlak bij het TOO hotel zit Le Lavo/Matik, een shop en galerie met werk van straatkunstenaars en een uitgebreid aanbod aan boeken over graffiti. Op het voetpad voor de deur staan roze street stencils met de mooiste slogan: Je t’aime un peu partout.

20 Bd du Général d’Armée Jean Simon, @lavomatic_paris

Un nouveau Paris

Modelabel Agnès b. heeft in het 13de arrondissement niet alleen een winkel, even verderop is er ook haar galerie en boekhandel La Fab. De inrichting van het pand is sober en verfijnd, net als de kleren. Oprichtster Agnès Troublé is liefhebster van graffitikunst, wat meteen de locatie verklaart. La Fab zit bovendien op de Place Jean-Michel Basquiat, een plein genoemd naar de Amerikaanse kunstenaar van wie ze meerdere kunstwerken bezit. De boekenwinkel is zo’n plek waar je makkelijk een uur verliest zonder dat te beseffen en de modewinkel verkoopt enkel ‘artist T-shirts’, creaties in samenwerking met kunstenaars.

Agnès Troublé is kunstmecenas en -verzamelaar en heeft meer dan vijfduizend werken in haar privécollectie. Ze is in La Fab haar eigen curator en stelt zelf de tentoonstellingen samen. Zowel winkel als galerie zitten in een nieuw gebouw van SOA Architectes, dat met zijn wit geblokte architectuur wat doet denken aan op elkaar gestapelde suikerklontjes. In deze buurt zijn de nieuwe gebouwen van grote architecten nauwelijks bij te houden. ‘Un nouveau Paris jeune’, om het met de woorden van Agnès te zeggen.

Place jean-Michel Basquiat, la-fab.com en agnesb.eu

Ontdek alle adressen in het hippe 13e arrondissement hier.

Geslaagde nacht: hippe hotels in Parijs

MOB Hotel

MOB Hotel

Dat ook de hotelsector vergroent, wordt duidelijk bij MOB Hotel, in het hart van de puces van Saint-Ouen. De oprichters investeren een gedeelte van de winst in sociale projecten, zoals een moestuin die ook kan worden gebruikt door de wijkbewoners. In het restaurant wordt alleen lokale, seizoensgebonden voeding geserveerd, en geen rood vlees. Afval wordt gerecycleerd en gecomposteerd. Los daarvan is MOB een fijn, hip, maar ook comfortabel en betaalbaar designhotel, mét zwembad, op ongeveer een kwartier van het centrum van Parijs met de metro.

6 rue Gambetta, mobhotel.com/paris

Ontdek hier onze andere aanraders in Parijs.