Filodeegrolletjes met gebraden kipfilet, feta, munt en pistache op daikonsliertjes met avocadocrème

Ingrediënten
  • 8 vellen filodeeg of loempiadeeg (te koop in de supermarkt)
  • 1 sjalotje, fijngesneden
  • 75 g fetakaas
  • 2 el tuinerwtjes of sugar snaps
  • 1 pakje gebakken kipfilet
  • twee takjes munt
  • 100 g pistachenoten, gehakt
  • olijfolie
  • peper
  • zout
  • 1 tl currypoeder
Daikonsliertjes met avocadocrème
  • 1 daikonwortel, in sliertjes gesneden
  • 2 el olijfolie
  • 2 el wijnazijn
  • 1 rijpe avocado
  • zout
  • een beetje slakruidenmix
Crumble van zaadjes
  • 50 g zonnebloempitten
  • 50 g pijnboompitten
  • 50 g tarwepitten
  • 50 g pompoenpitten
  • een klontje boter
  • peper
  • zout
  • paprikapoeder
Afwerking
  • avocado
  • gebraden kipfilet
  • shiso
  • kerstomaatjes
  • limoenschijfjes
Bereiding
  1. Filodeegrolletjes: snijd de sjalot fijn. Snijd de gebraden kipfilet in dunne reepjes. Verhit de olie in een anti-aanbakpan en fruit de sjalot. Roer het currypoeder erdoor en schep de fetablokjes, de tuinerwten en de kipfilet erbij. Breng alles op smaak met (versgemalen) peper en zout. Voeg de gemalen pistachenootjes en vers gehakte muntblaadjes toe. Laat het een beetje afkoelen en vul de filodeegvellen. Neem de filodeegbladeren en trek ze van elkaar. Leg een blad filodeeg op een schone droge tafel en leg ze in een driehoek naar beneden.
  2. Schep een beetje van het feta-kipmengsel in het midden van de driehoek en rol de punt van de driehoek naar binnen op, neem de zijkanten mee naar het midden zodat het filodeegrolletje dicht is langs alle kanten. Besmeer de uiterste punt van het filodeegblad met een beetje water en plak het dicht. Je hebt nu zestien rolletjes (twee per persoon). Wacht tot alle rolletjes klaar zijn om ze in een voorverwarmde oven te zetten van 160 °C. Bak ze ongeveer 10 minuten tot ze goudbruin zijn.
  3. Daikonsliertjes met avocado: snijd de daikon in lange sliertjes met een mandoline en leg de sliertjes in olijfolie met wijnazijn, breng ze op smaak met zout en een beetje slakruidenmix. Pureer de avocado, maar houd een paar schijfjes over om te versieren. Haal de daikonsliertjes uit de marinade en voeg de marinade bij de avocadocrème. Dat geeft een perfect sausje voor bij de rauwe daikonsliertjes.
  4. Crumble van zaadjes: doe alle zaadjes bij elkaar en zet er een paar tellen de mixer in, of doe ze in een keukenrobot zodat ze grof gemalen zijn. Voeg de boter erbij en de kruiden. Verkruimel de massa op een bakplaat met bakpapier en zet het geheel in de oven op 150 °C, ongeveer 10 minuten, tot het een droge crumble is geworden. Laat hem afkoelen en kruimel hem tussen de daikon en het filodeeg.
  5. Schik de daikonwortelsliertjes in een kom of een diep bord. Schik de doormidden gesneden filodeegrolletjes erop en bestrooi ze met de crumble. Breng de versiering aan van maiskorrels, shiso, kerstomaatjes, schijfjes avocado en limoen en serveer de filodeegrolletjes warm. Leg nog een paar schijfjes gebakken kipfilet langs de zijkant van de filodeegrolletjes en dien op.

Uit: Vlees/veggie, Jorun Verheyden (Davidsfonds Uitgeverij).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content