Zo bereid je je huis voor op de koude

© iStock

De zomer is voorbij, dat voelen we letterlijk aan onze kleine teen. Hoewel het nog niet écht koud is buiten, is dit het uitgelezen moment om ervoor te zorgen dat ook je huis over enkele maanden de winter overleeft.

Laat een energieaudit uitvoeren

Bij een energieaudit komt een expert je verwarmingsinstallatie, isolatie, warmwaterproductie en elektriciteitsverbruik controleren. Hij maakt een rapport met aanbevelingen op. Wie nog een stapje verder wil gaan kan via een gespecialiseerde firma een audit laten uitvoeren via infraroodthermografie. Dat systeem vergelijkt de temperaturen van oppervlakken en spoort zo thermische bruggen, isolatieproblemen en dergelijke op. Opgelet: de energieaudit is niet hetzelfde als het energieprestatiecertificaat (epc), dat laat zien hoe energiezuinig of -verslindend een woning is.

Inspecteer ook zelf je verwarmsysteem

Ontlucht en ontkoppel je verwarming en controleer eventuele filters en ventilatieroosters. Als je een open haard heb zorg er dan voor dat je schoorsteen geveegd is en dat de vuurgang gesloten kan worden wanneer je de haard niet gebruikt.

Vul de gaten

Bevestig tochtstrips rond deuren en ramen en zorg ervoor dat spleetjes in het plafond of de vloeren opgevuld zijn.

Draag zorg voor je leidingen

Zorg dat ze voldoende geïsoleerd zijn en ze dus niet kunnen barsten bij vriesweer.

Verzegel de ramen

Je kan het glas van je ramen extra beschermen door een soort plastic te kopen dat je op het raam bevestigt en het vervolgens met je haardroger laat krimpen tegen de ruit. Zo pak je je raam als het ware in met krimpfolie.

Zorg voor fatsoenlijke isolatie

Via bovenvermelde thermografische scan kan je heel wat te weten komen over de isolatie van je woning, maar je kan ook zelf al even testen door een klein gat in de muur te maken (bij voorkeur op een onzichtbare plek – zoals in een kast) om te zien waarmee dat gat gevuld is. Isolatie moet minstens 12 cm dik zijn voor een optimaal effect. Vergeet ook de isolatie van je dak niet!

Controleer je gloeilampen

In de winter maken we het vaak gezellig via sfeervolle verlichting die gemakkelijk 10% van je elektriciteitsrekening kan bepalen. Bovendien gebruiken we ook gloeilampen met een zwaardere wattage dan nodig. Schakel over op spaarlampen en controleer hoeveel wattage je gloeilampen nodig hebben.

Verzorg je goot

De dak- en andere goot kan in de herfst en winter voor heel wat problemen zorgen. Maak de leidingen vrij van eventuele opstoppingen en vergewis jezelf dat het water ver genoeg van je huis kan stromen.

Denk aan de dieren

Geef je huisdieren een knus plekje in de winter – haal buitendieren (vaker) naar binnen en zorg voor een extra deken in hun mand. Denk daarnaast ook aan zij die niet tot je huishouden behoren: zet enkele vogelhuisjes in de tuin, maar denk er ook aan dat bepaalde wezens graag in de funderingen van je huis of onder je dakpannen kruipen, wat voor jou natuurlijk minder aangenaam is. Geef hen die kans dus niet!

(KS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content