Tweemaal vintage design onder de hamer

© Vanden Berghe - Pauvers

Twee gereputeerde veilinghuizen brengen belangrijke collecties vintage design onder de hamer.

15 december wordt dé dag voor freaks van vintage design, want dan brengen twee gereputeerde veilinghuizen in ons land belangrijke collecties onder de hamer: een unieke kans!

In de namiddag veilt het Veilinghuis Bergé op de Zavel in Brussel de collectie van wijlen Philippe Denis. Deze Brusselse, maar uit Gent afkomstige, antiquair overleed deze zomer. Hij mag zowat als de peetvader worden beschouwd van de vintage design cultuur in ons land. Al jaren terug bracht hij in zijn fraaie winkel, rechtover de kerk van de Zavel, vintage van topkwaliteit.

Denis trok om de haverklap naar Scandinavië om er meubels en kleine kostbare objecten te zoeken, ontworpen door designers die hier vroeger quasi onbekend waren. Denis profileerde zich ook op de grootste antiekbeurzen van Europa, zoals op de beurs van Maastricht, namelijk de Tefaf, en gold er als een van dé tenoren van de Lage Landen voor wat antiek uit de 20ste eeuw betreft. Nu wordt zijn collectie dus geveild. Zelfs een bezoek aan de collectie voor de verkoop is al een must op zich.

Museale waarde

’s Avonds hamert het Antwerpse Veilinghuis Bernaerts eveneens een verzameling vintage design af, waaronder nogal wat archief- en collectiestukken van het Gentse bedrijf Van Den Berghe -Pauvers. Dit bedrijf speelde een belangrijke rol in de designcultuur van Vlaanderen, want het produceerde voor en na de oorlog heel wat modern meubilair.

Op de veiling worden onder meer meubels geveild van ronkende namen als Emile Veranneman, Jos De Mey, de broers Bob en Dries Van Den Berghe (zoals twee versies van de beroemde Cirkante tafel) en Rik Gerard. Het betreft een collectie van museale waarde.

Eigenlijk zou zelfs de Vlaamse Gemeenschap even in de bres moeten springen om stukken te verwerven, want behalve de collectie van het Gentse Designmuseum, heeft ons land geen serieus designmuseum waar ook onze designers worden getoond. Feit is dat dit soort materiaal steeds zeldzamer en kostbaarder wordt. Ook de catalogi van beide veilingen worden wellicht verzamelobjecten.

Piet Swimberghe


Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content