Sterckshofopdrachten tentoon

Voor de veertiende editie van de Sterckshofopdracht creëerde Nilton Cunha ‘Good Luck’.

Voor de veertiende editie van de Sterckshofopdracht creëerde Nilton Cunha ‘Good Luck’, een ensemble schaaltjes.

Het ontwerp van de in Brazilië geboren Nilton Cunha (°1965) blinkt uit in zorgvuldigheid. Cunha wordt geprezen om zijn technisch hoogstaande afwerking, zijn gebruik van nieuwe materialen en vernieuwende vormgeving.

Voor de Sterckshofopdracht combineerde hij Corian en zilver tot één geheel. In ‘Good luck’ grijpt hij terug naar de vormentaal van een klaverblad. Het geheel bestaat uit drie schaaltjes die op een drielobbige schotel staan. De ontwerper ziet zijn ‘Good luck’ als de emanatie van twee culturen. Die zijn voor hem doorheen de jaren meer en meer complementair geworden.

Bijzonder aan de keuze voor Cunha is ook dat hij als eerste afgestudeerde van het Brusselse Institut des Arts et Métiers en het Mechelse Instituut voor Kunstambachten de Sterckshofopdracht toegewezen krijgt.

Drieluik

De Sterckshofopdracht heeft er intussen al een stevige traditie opzitten. Sinds 1996 biedt het Zilvermuseum Sterckshof elk jaar de kans aan een jonge Belgische zilversmid om een werk te vervaardigen voor de museumcollectie. Dat de opdracht de vinger aan de pols van de hedendaagse zilversmidkunst in België houdt, blijkt uit het feit dat heel wat van de ontwerpers nadien meermaals in de (inter)nationale prijzen gevallen zijn.

Om het belang van de opdracht in de verf te zetten heeft het Zilvermuseum een samenwerking met galerijen en musea opgezet. Zo zet Kunstgalerij De Mijlpaal in Heusden-Zolder het werk van Iris Mondelaers, die de Sterckshofopdracht in 2008 maakte, in de kijker. Daarnaast presenteert de galerij recent werk van alle vorige makers van de Sterckshofopdracht.

Door samen te werken met het Goud-, Zilver- en Klokkenmuseum in het Nederlandse Schoonhoven geeft het Zilvermuseum Sterckshof zijn opdracht een internationale dimensie. De bezoeker kan er de werken die de zilversmeden voor de opdracht zelf gecreëerd hebben bewonderen.

Elien Haentjens

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content