SOS groene vingers: handige tips voor binnen en buiten

/ © iStock

De lente is eindelijk in het land en de bloesems tieren welig. Wij helpen eigenaars van een zielig grasperk, leeg terras of eenzame vensterbank vooruit met enkele handige tips. Zo worden al je dromen van bloemenpracht en lekkere moestuingroenten werkelijkheid.

Leestips

SOS groene vingers: handige tips voor binnen en buiten

Laat ons beginnen met ons huis op te vrolijken. Kamerplanten kunnen zorgen voor meer zuurstof en een gezelligere look. Het nieuwe boek ‘Het Plantenlab’ heeft heet wat boeiende tips in petto. Schrijfster Judith Baehner vertelt alles wat je over kamerplanten wil weten. In een paar hoofdstukken komen alle praktische vragen aan bod: de keuze van je planten, verzorging, stekken, zaaien en verpotten. Voor je weet verras je jezelf, vrienden en buren met zelfgekweekte plantjes.

Uitgegeven bij Lannoo

Richtprijs: 19.95 euro



SOS groene vingers: handige tips voor binnen en buiten

In ‘Groe(n)ten van Karolien’ duiken we de moestuin in. Karolien Verbanck, die je vast nog kent van Rok en Rol, toont hoe simpel het is om zelf een moestuintje aan te leggen en in een handomdraai je eigen groenten te kunnen oogsten. Gesterkt door haar eigen ervaring, en met de handige tips van onder andere haar grootouders, inspireert ze in dit boek anderen om ook aan een groen avontuur te beginnen.

Uitgegeven bij Lannoo

Richtprijs: 22.50 euro




SOS groene vingers: handige tips voor binnen en buiten

Annemiek van Deursen benut elke centimeter van haar tuintje om haar eigen groenten te telen. In haar boek ‘Eten uit de eerlijke moestuin’ legt ze uit hoe je er in een handomdraai heerlijke gerechten mee maakt. Haar slimme bespaartips, praktische huishoudelijke adviezen en foto’s uit eigen keuken krijg je er gratis bij.

Uitgegeven bij Lannoo

Richtprijs: 17.95 euro



SOS groene vingers: handige tips voor binnen en buiten

Wie zelf groenten wil telen, maar enkel een klein lapje grond ter beschikking heeft kan ook hulp vinden in ‘De slimme moestuin’. Groentejournalist Lucy Halsall geeft je in dit boek een duidelijke en eenvoudige handleiding voor het kweken en oogsten van vijftig groente- en fruitvariëteiten.

Uitgegeven bij Van Halewyck

Richtprijs: 24.95 euro



Wie wordt er niet gelukkig van een streepje groen? Niet alleen in je eigen tuin, maar ook op openbare plaatsen kan natuur voor een gezonde lucht en een gezelligere omgeving zorgen. Met Natuur in je Buurt wil het Agentschap voor Natuur en Bos de Vlaamse Regering helpen om tegen 2020 van Vlaanderen een dynamisch en groen stedengewest te maken. Deze concrete doelstelling voor Vlaanderen in Actie (ViA) werd vastgelegd in het Pact 2020. Natuur in je Buurt wil meer en kwalitatievere natuur dicht in de buurt van mensen. Parken en tuinen, stadsbossen, volkstuinen, maar ook straten en pleinen, bedrijventerreinen, begraafplaatsen en gebouwen kunnen voor meer natuur in steden en gemeenten zorgen. Vaak wordt op die plaatsen voor steen of beton gekozen. Ook zin om je buurt een groen tintje te geven? Surf dan zeker eens naar www.natuurinjebuurt.be voor inspiratie.

Op zoek naar praktische tips voor je tuin, terras en balkon? Bij groenvanbijons.be bezorgen ze je allerhande nuttige weetjes en goede raad. Hieronder ontdek je alvast welke bloemen je terras kunnen opleuken. De bloemen zijn gemakkelijk te combineren en de bonte kleuren kunnen trouwens ook een boost geven aan je terrasmeubels. Je tuinfeest zag er nog nooit zo fleurig uit! Laat je volledig gaan met deze gewassen:

SOS groene vingers: handige tips voor binnen en buiten

Terrasbloemen

Viooltjes laten zich niet doen door een vorstprik en zijn onbetwiste bloeikampioenen. Knip uitgebloeide bloemen weg en geniet van de bloei tot de zomer.

De sleutelbloem (Primula) blijft een topper. De combinatie van de paarse, gele, rode, roze of witte bloemblaadjes met het geel hart is prachtig. Er bestaan zelfs tweekleurige soorten.

De witte, rode of roze madeliefjes (Bellis) combineren gemakkelijk met andere planten. Geef niet te veel water en verwijder uitgebloeide bloemen en gele blaadjes.

Wildemanskruid (Pulsatilla) bloeit van april tot mei met rode, roze, wit en violetblauwe bloemen.

Longkruid (Pulmonaria) bestaat in rood, roze, wit en violetblauw. Voelt zich goed thuis in de schaduw van heesters. Bloeit van maart tot mei.

De Helleborus orientalis is verkrijgbaar in het rood, wit en zwart. Ook de meerkleurige varianten. Bloeit van februari tot april.

De voorjaarsmargriet draagt van april tot mei gele bloemetjes. Blijft liever uit de volle zon.

Het peperboompje (Daphne mezereum) kan ook in een pot. In februari en maart heerlijk geurende roze of witte bloemen.

Voeding voor je planten en bloemen

SOS groene vingers: handige tips voor binnen en buiten

Substral lanceert een volledig nieuw gamma meststoffen voor tuinplanten en -bloemen. Met deze zes nieuwe variaties tuinmeststoffen beschik je over alles wat je tuintje begeert. Een beetje hulp kan nooit kwaad. Ook voor liefhebbers van orchideeën brengt Substral iets nieuws op de markt. Hun spiksplinternieuwe orchideeënspray zorgt ervoor dat de plant niet uitdroogt. De spray, die bestaat uit water en meststof, moet een keer per week op de bladeren worden gespoten. Op die manier wordt het oorspronkelijke vochtige klimaat waarin de bloem groeit nagebootst.

(LP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content