Moestuinboxen scoren wereldwijd

Nooit eerder werden er zoveel moestuinboxen verkocht al dit voorjaar.

Nooit eerder werden er zoveel moestuinboxen verkocht al dit voorjaar. Urban gardeners vallen massaal voor de houten kratten, die afgelopen week zelfs opdoken op de cover van The New Yorker.

Een hokje voor de radijzen, eentje voor wortels, sla of courgettes. Het principe van eenvoudige houten kweekbakken die als moestuinbox of vierkante meter tuin verkocht worden is simpel, maar slaat dit voorjaar massaal aan: ze sierden pas nog de cover van het weekblad The New Yorker en ook in Vlaanderen gaan ze als zoete broodjes over de toonbank. De nieuwe generatie krap behuisde stadslandbouwers ziet er duidelijk voordelen in. Bij tuinspecialist Aveve schrikken ze daar niet van.

Ziet u de verkoop van moestuinboxen stijgen?

Guy Maes Category Manager Tuin bij Aveve: “Zeker. Wij lanceerden de eerste vierkante meter tuin al in 2010. Met een zeer matig resultaat, maar vanaf de start hebben we in deze nieuwe methode van tuinieren geloofd. We lanceerden op onze website een applicatie om de m² tuin volledig te plannen. We houden rekening met plant en oogsttijden, schaduw en vooral het vriend /vijand principe: welke planten zet je beter wel of niet naast elkaar?”

Wanneer zagen jullie het echt aanslaan?

“In 2011-2012 zagen we een lichte stijging , maar in het voorjaar van dit jaar is, ondanks het zeer slechte weer, de verkoop van m² tuinen meer dan verdubbeld. Dit voorjaar hebben wij meer dan 12.000 m² tuinen verkocht, voornamelijk in april en mei.”

Hoe verklaart u het succes? “Er spelen enkele factoren mee: er heerst natuurlijk de trend om zelf gezonde groenten en kruiden te kweken zonder te veel arbeid. Bovendien promoten de vele kookprogramma’s steeds meer verse groenten en kruiden en is de mediabelangstelling voor dit product groot.”

Evolueren de moestuinboxen?

“Als we op tuinbeurzen kijken, zien we dat de rage zeker nog niet voorbij is en dat we naast het functionele (een eenvoudige houten bak) een evolutie zien naar meer luxueuze en trendy kweekbakken. We zien de bakken ook letterlijk hoger worden, zodat men zonder te bukken kan tuinieren, en smaller worden zodat ze op nog kleinere oppervlakken gebruikt kunnen worden. En er bestaan steeds meer accessoires voor bewatering en bescherming.”

(LC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content