OPTIMISME EN VROLIJKE KLEUREN IN DE HOOFDROL OP DE MEUBELBEURZEN VAN KEULEN EN PARIJS.

1. ECOSTOEL

In zijn Parijse flagship store presenteerde het Italiaanse meubelmerk Molteni met Wafer een milieuvriendelijke, erg comfortabele stoel van de Italiaanse architecte Monica Armani, die geregeld voor het merk tekent. Voor het zitvlak en de rugleuning gebruikte ze een innovatief en recycleerbaar materiaal uit de auto-industrie.

(EH)

www.molteni.it

2. GEBLAZEN

Jarenlang deed de West-Vlaamse Chantal Verniest zelf haar boodschappen op Maison & Objet, nu presenteerde ze er haar gloednieuwe reeks windlichten en kandelaars onder de merknaam OxygĆØne. Vijf Belgische designers Stefan Schƶning, Alain Monnens, Danny Venlet, Maison Caro en Caroline Dobbs werkten allemaal met een combinatie geblazen glas en eikenhout.

(EH)

www.oxygene-deco.com

3. VOOR PAPIERSNOBS

Duitse merken kunnen het niet maken om in Keulen geen nieuwigheden te brengen en het hippe E15 deed dat met een opvallende gimmick. Samen met papierfabrikant Arctic Paper toonden ze de Cube, een bijzettafeltorentje met gelakte houten onderstel en 2200 dikke 120g Munken-papiervellen, die als een post-it afgescheurd en weer opgeplakt kunnen worden. Bovendien kan de stapel papier vrij bewegen.

(LC)

www.e15.com

4. PASTEL VERSUS FLUO

Als eerste resultaat van zijn samenwerking met de Nederlandse designers Scholten & Baijings presenteert het Deense merk Hay een collectie tapijten, bedlinnen en theedoeken. Met een mix van zachte pasteltinten, opvallende fluotonen en grafische prints creƫerde het duo een hedendaagse identiteit.

(EH)

www.hay.dk

5. WEELDERIG STUK FRUIT

Als gastdesigners van Maison & Objet 2011 stonden broers Ronan en Erwan Bouroullec in de kijker met een overzichtstentoonstelling, maar ze brachten ook nieuwigheden mee. Een tapijtencollectie Losanges voor het Spaanse Nanimarquina bijvoorbeeld. Noord-Pakistaanse ambachtslui weven elk tapijt met manueel gesponnen Afghaanse wol. Met een subtiel, maar tegelijk bijzonder krachtig geheel als resultaat. Voor het Franse meubelmerk Ligne Roset creĆ«erden de broers de lage sikkelvormige canapĆ© Ploum, die ze naar eigen zeggen als een “rijk, weelderig stuk fruit” ontwierpen.

(EH)

www.nanimarquina.com www.ligne-roset.com

6. REGENBOOG

Geen meubelbeurs of ze reikt eigen prijzen uit. Op de Internationale Mƶbelmesse in Keulen heten die de Interior Innovation Awards. Eentje daarvan ging naar de Sella van de Nederlandse sofamaker Leolux, die op hun traditioneel grote stand in regenboogkleuren voorgesteld werd om de flexibiliteit in afwerking duidelijk te maken.

(LC)

www.leolux.be

7. EEUWENOUDE BOOM

Roots is de eerste creatie van de Franse ontwerpster Matali Crasset voor de Italiaanse tapijtenproducent Nodus. Inspiratie vond Crasset in de wortels van een eeuwenoude boom. Via vier niveaus en in elkaar gedraaide touwtjes aan het uiteinde van de takken gaf de ontwerpster haar wollen tapijt een organische look. Roots komt in een gelimiteerde editie van twintig genummerde en gesigneerde tapijten op de markt.

(EH)

www.nodusrug.it

8. VOOR DE KINDEREN

Richard Lampert is een eigenzinnig Duits meubelmerk dat meestal werkt met de Keulense ontwerper Eric Degenhardt. Deze keer echter overhaalde Richard ook enkele andere Duitsers zoals Straub en Straub, Alexander Seifried en internationale kleppers als Monica Fƶrster, Bertjan Pot en Doshi Levien. Hij gaf hun allemaal de opdracht om een kindermeubel te bedenken met excellente functionaliteit, esthetiek en duurzaamheid. Zo is deze hoge stoel Tur Tur boomhut, troon en opbergrek tegelijkertijd.

(LC)

www.richard-lampert.de

9. ITALIAANSE ZANDSTEEN

Voor het eerste product uit zijn badkamercollectie, de handspiegel O, kreeg de Belgische ontwerper MichaĆ«l Verheyden recent een Wallpaper* Design Award in de categorie ‘Best Finishing Touch’. In Parijs presenteerde hij onder meer de beker Coppa, het zeepbakje Sappo uit zandsteen van het Italiaanse Lecce en Niez, een lederen doos voor Kleenexdoekjes, die hij in zijn eigen Genkse atelier zal naaien.

(EH)

www.michaelverheyden.com

DOOR LEEN CREVE EN ELIEN HAENTJENS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content