Actuele Thema's »

Knack Weekend: Black Outdoor & Ecoliving

maandag 23 mei 2011 om 16u40

Deze vierde Knack Weekend Black is eigenlijk een Green, om er nog een kleur tegenaan te gooien. Met het thema Outdoor & Ecoliving trekken we de natuur in, of gaan we naar de groene stad, ver weg, maar vooral ook hier, bij ons.

Groene themanummers zijn niet nieuw, maar er valt nu meer te zeggen dan enkele jaren geleden. Begrippen als duurzaamheid en ecologie zijn niet langer het monopolie van een niche goedbedoelende wereldverbeteraars.

Ver weg of lokaal zijn we op zoek gegaan naar de interessantste projecten en stromingen. Zoals in New York, een stad die de afgelopen jaren enorm en met succes inzette op leefbaarheid, met parken, fietspaden en terrassen langs het water. Straks gaat daar het tweede deel open van The High Line Park, een park op een verhoogde, in onbruik geraakte spoorlijn, dat vanuit The Meatpacking District toegankelijk is. Zo werd een stuk verwaarloosd industrieel erfgoed een groene, rustgevende plek in de megastad.

Emotioneel landschap
In De Plantenman van Nederland legt landschapsontwerper Piet Oudolf aan Leen Creve uit hoe hij The High Line Park en andere publieke opdrachten aanpakt. Hij zoekt een emotioneel landschap, wil een plek creëren om in te verblijven, en daar is hij in geslaagd.

Ver van de bewoonde wereld ontmoette Pierre Darge de eigenzinnige filantroop Douglas Tompkins. Toen Tompkins besefte dat hij zijn fortuin vergaarde “met het slijten van nutteloze dingen en overconsumptie in de hand werkte”, gooide hij het roer om. Hij richtte onder meer de Foundation For Deep Ecology op en financiert het behoud van natuurgebieden in Chili en Argentinië.

Maar ook bij ons gebeurt heel wat. En daarbij hoeft het niet om zo’n grootse projecten te gaan. In mijn thuisstad Leuven, bijvoorbeeld, beweegt er van alles. De houten terrassen langs de Lei: simpel, groot resultaat. Of de landschapsarchitectuur rond de Faculteit Sociale Wetenschappen, een groene plek die de campus beter integreert in de buurt.

Opkomst van de communities
Volgens Elke Lahousse, die met Geert Zagers voor dit nummer de moderne netwerken en gemeenschappen in kaart bracht, is de revival van de moestuin een symptoom van de revolutie die we nu meemaken: van ikikik naar een sharing-tijdperk, waar stedelingen zonder tuin iemand met tuin zoeken om er samen groenten te kweken, om één voorbeeld te noemen.

De grijze wijzen op onze redactie aanhoren het enthousiaste communityverhaal van Elke met welwillende scepsis. Want communes, hippies, terug naar de natuur… Wat is er van die idealen uit hun jeugd overgebleven? Waarop hun fijntjes wordt uitgelegd waarom de kaarten nu anders liggen.

Natuurlijk is slowfood of ecologisch bouwen of een moestuin niet nieuw, maar de technologische mogelijkheden om kennis op te doen en te delen, om community’s te vormen zijn nu gigantisch, van YouTube tot Google en Facebook.

The Future Summit
Op The Future Summit die Knack Weekend half mei mee organiseerde, had trendonderzoeker Herman Konings het over forward to basics. We willen authenticiteit en terug naar oude waarden, maar we gebruiken daarvoor volop onze technologische bagage.

Filosoof Alain de Botton gaf er een meeslepend betoog over de angstige moderne mens. De terug-naar-de-natuur-trend heeft volgens hem niet alleen te maken met ecologische overwegingen. We moeten af en toe kunnen ontsnappen uit de drukte en de druk van de ‘menselijke bijenkorf’. Het kan de natuur niet schelen wie of wat je bent, en dat zet ons persoontje weer in perspectief.

Trui Moerkerke

Ontdek Knack Weekend Black 04 Outdoor & Ecoliving op 25 mei.
Te koop met Knack en Knack Focus.

Knack Weekend Black 04 Outdoor

Delen via

Embed

Please make sure your browser is JavaScript enabled and has the latest version of Flash Player installed.
KnackWeekend-nieuws in je facebook nieuwsfeed

 

 

Reacties

jjwapf | 4 april 2011

maandag 4 april, nog steeds geen black notebook ontvangen

Ongepast?

grupello | 1 april 2011

Ook nog steeds geen black notebook ontvangen.

Ongepast?

vera.turpyn | 29 maart 2011

Ik heb de Knack noteook besteld vóór 1 maart , maar deze werd niet ontvangen met de Knack van 6 maart. Een e-mail naar Knack heeft tot nu toe niets opgeleverd. Wat loopt er mis ? Dat je als abonnee ook geen reacties krijgt op je "klachten"?. Dit ben ik niet gewoon van Knack !

Ongepast?

laura carrein | 9 maart 2011

ik dacht dat de black notebook vandaag tussen de knack ging zitten maar niets te zien

Ongepast?

lut123 | 5 maart 2011

Hallo daar , kan ik nog een black notebook reserveren ? abonneenr. 1015645 dank bij voorbaat

Ongepast?

 

Reageer

Nieuwsbrief

Ontvang het recentste lifestyle nieuws wekelijks in uw mailbox!

Schrijf u in op KnackWeekend wekelijkse nieuwsbrief

Schrijf u in op KnackWeekend wekelijkse reizennieuwsbrief

Schrijf u in op KnackWeekend wekelijkse recepten

Schrijf u in op KnackWeekend wekelijks culinair nieuws

E-mail:

Geïnteresseerd in wonen, design of antiek?

Van boeiende verhalen over antieke objecten tot de laatste woontrends... Volg, ontdek, lees & laat u inspireren!

 
  • Hoteltrend: high design, low cost
  • Groen kwartier: Wonen in een militair hospitaal
  • Comeback: jungle fever in het interieur

Whitepapers

Reportages

 VERSCHOVEN VOLUMES
De bouwheer was niet aan zijn proefstuk toe, want hij had zijn vorige woning ook gebouwd. Maar deze keer wilden hij en zijn vrouw hun droomhuis bouwen. Ze lieten het ontwerpen door LV-architecten en bouwden het vervolgens eigenhandig, weliswaar met de onmisbare hulp van zijn vader en enkele familieleden.
 UITBREIDING MET EEN TUINKAMER
De tuinkamer, als uitbreiding van een gerenoveerde woning in het centrum van een Limburgs dorpje, creëert een voorheen niet-bestaande relatie van de woning met de achtertuin. Een patio en een tuinkast in het verlengde kleden de tuin verder aan.
 IN DE WOLKEN
Het gebrek aan daglicht en ruimte zette de bewoners van deze kleine rijwoning ertoe aan een beroep te doen op architect Joël Coupez. Hij wist hun noden te ondervangen zonder extra ruimte in beslag te nemen.
 UIT HET KEURSLIJF
Een doorsnee woning in Brussel maakt komaf met de minpunten van dit type huis dankzij een ingrijpende maar perfect gedoseerde interventie.
 ZEEZICHT
Interieurarchitect Frank Sinnaeve gaf het afgeleefde appartement op de zeedijk van Oostduinkerke opnieuw een hedendaagse look and feel. Hoofdrolspeler in het interieur is het grote raam, het orgelpunt binnen het architectonisch concept. Ik ga Bouwen & Renoveren nam er een kijkje.

Agenda voor Architectuur en Design