Actuele Thema's »

Knack Weekend: Black Outdoor & Ecoliving

maandag 23 mei 2011 om 16u40

Deze vierde Knack Weekend Black is eigenlijk een Green, om er nog een kleur tegenaan te gooien. Met het thema Outdoor & Ecoliving trekken we de natuur in, of gaan we naar de groene stad, ver weg, maar vooral ook hier, bij ons.

Groene themanummers zijn niet nieuw, maar er valt nu meer te zeggen dan enkele jaren geleden. Begrippen als duurzaamheid en ecologie zijn niet langer het monopolie van een niche goedbedoelende wereldverbeteraars.

Ver weg of lokaal zijn we op zoek gegaan naar de interessantste projecten en stromingen. Zoals in New York, een stad die de afgelopen jaren enorm en met succes inzette op leefbaarheid, met parken, fietspaden en terrassen langs het water. Straks gaat daar het tweede deel open van The High Line Park, een park op een verhoogde, in onbruik geraakte spoorlijn, dat vanuit The Meatpacking District toegankelijk is. Zo werd een stuk verwaarloosd industrieel erfgoed een groene, rustgevende plek in de megastad.

Emotioneel landschap
In De Plantenman van Nederland legt landschapsontwerper Piet Oudolf aan Leen Creve uit hoe hij The High Line Park en andere publieke opdrachten aanpakt. Hij zoekt een emotioneel landschap, wil een plek creëren om in te verblijven, en daar is hij in geslaagd.

Ver van de bewoonde wereld ontmoette Pierre Darge de eigenzinnige filantroop Douglas Tompkins. Toen Tompkins besefte dat hij zijn fortuin vergaarde “met het slijten van nutteloze dingen en overconsumptie in de hand werkte”, gooide hij het roer om. Hij richtte onder meer de Foundation For Deep Ecology op en financiert het behoud van natuurgebieden in Chili en Argentinië.

Maar ook bij ons gebeurt heel wat. En daarbij hoeft het niet om zo’n grootse projecten te gaan. In mijn thuisstad Leuven, bijvoorbeeld, beweegt er van alles. De houten terrassen langs de Lei: simpel, groot resultaat. Of de landschapsarchitectuur rond de Faculteit Sociale Wetenschappen, een groene plek die de campus beter integreert in de buurt.

Opkomst van de communities
Volgens Elke Lahousse, die met Geert Zagers voor dit nummer de moderne netwerken en gemeenschappen in kaart bracht, is de revival van de moestuin een symptoom van de revolutie die we nu meemaken: van ikikik naar een sharing-tijdperk, waar stedelingen zonder tuin iemand met tuin zoeken om er samen groenten te kweken, om één voorbeeld te noemen.

De grijze wijzen op onze redactie aanhoren het enthousiaste communityverhaal van Elke met welwillende scepsis. Want communes, hippies, terug naar de natuur… Wat is er van die idealen uit hun jeugd overgebleven? Waarop hun fijntjes wordt uitgelegd waarom de kaarten nu anders liggen.

Natuurlijk is slowfood of ecologisch bouwen of een moestuin niet nieuw, maar de technologische mogelijkheden om kennis op te doen en te delen, om community’s te vormen zijn nu gigantisch, van YouTube tot Google en Facebook.

The Future Summit
Op The Future Summit die Knack Weekend half mei mee organiseerde, had trendonderzoeker Herman Konings het over forward to basics. We willen authenticiteit en terug naar oude waarden, maar we gebruiken daarvoor volop onze technologische bagage.

Filosoof Alain de Botton gaf er een meeslepend betoog over de angstige moderne mens. De terug-naar-de-natuur-trend heeft volgens hem niet alleen te maken met ecologische overwegingen. We moeten af en toe kunnen ontsnappen uit de drukte en de druk van de ‘menselijke bijenkorf’. Het kan de natuur niet schelen wie of wat je bent, en dat zet ons persoontje weer in perspectief.

Trui Moerkerke

Ontdek Knack Weekend Black 04 Outdoor & Ecoliving op 25 mei.
Te koop met Knack en Knack Focus.

Please make sure your browser is JavaScript enabled and has the latest version of Flash Player installed.
KnackWeekend-nieuws in je facebook nieuwsfeed

 

 

Reacties

jjwapf | 4 april 2011

maandag 4 april, nog steeds geen black notebook ontvangen

Ongepast?

grupello | 1 april 2011

Ook nog steeds geen black notebook ontvangen.

Ongepast?

vera.turpyn | 29 maart 2011

Ik heb de Knack noteook besteld vóór 1 maart , maar deze werd niet ontvangen met de Knack van 6 maart. Een e-mail naar Knack heeft tot nu toe niets opgeleverd. Wat loopt er mis ? Dat je als abonnee ook geen reacties krijgt op je "klachten"?. Dit ben ik niet gewoon van Knack !

Ongepast?

laura carrein | 9 maart 2011

ik dacht dat de black notebook vandaag tussen de knack ging zitten maar niets te zien

Ongepast?

lut123 | 5 maart 2011

Hallo daar , kan ik nog een black notebook reserveren ? abonneenr. 1015645 dank bij voorbaat

Ongepast?

 

Reageer

Nieuwsbrief

Ontvang het recentste lifestyle nieuws wekelijks in uw mailbox!

Schrijf u in op KnackWeekend wekelijkse nieuwsbrief

Schrijf u in op KnackWeekend wekelijkse reizennieuwsbrief

Schrijf u in op KnackWeekend wekelijkse recepten

Schrijf u in op KnackWeekend wekelijks culinair nieuws

E-mail:

Geïnteresseerd in wonen, design of antiek?

Van boeiende verhalen over antieke objecten tot de laatste woontrends... Volg, ontdek, lees & laat u inspireren!

 
  • Logeren tussen de druivenstokken
  • De Belgische huizen: 'De prutsers gaan eruit'
  • Sommelier Pieter Verheyde ontkracht wijnmythes

Whitepapers

Reportages

 WAAROM DIT RIJHUIS ALLESBEHALVE DOORSNEE IS
Een rijwoning hoeft helemaal niet saai te zijn. Dat bewijst deze nieuwbouwwoning in Muizen, bij Mechelen, waar Renaat en An sinds eind 2012 wonen. Bij de aankoop van de grond had het koppel de keuze tussen een halfopen bebouwing en een gesloten bebouwing. In samenspraak met hun architect kozen ze voor het laatste.
 PRIVACY VERZEKERD: DUBBELWOONST IN SPIEGELBEELD
Op een groot maar hellend perceel ontwierp architect Sebastian Borch een gebouw bestaande uit verschillende volumes die ten opzichte van elkaar verspringen, zowel in de diepte als in de hoogte.
 IN BEELD: EEN STRAKKE KANGOEROEWONING MET OOG VOOR DETAIL
Strakke lijnen, eigentijdse volumes en oog voor detail. Dát zijn de voornaamste eigenschappen van dit project. Voor deze centrale woning van een nieuwbouwtrio in het noorden van Brussel haalde de bouwheer/architect alles uit de kast om via enkele ingenieuze en originele ingrepen te spelen met licht, indeling en materialen.
 IN BEELD: EEN UNIEKE MIX TUSSEN INDUSTRIEBOUW EN DE BOERENSTAL
Industriebouw en toch variëren. Dat is het bouwprincipe waarmee het Nederlandse Lofthome zich op de markt presenteert. Deze woningconcepten zien er met hun zadeldaken archetypisch uit en net zo eenvoudig als de huisjes van het wereldberoemde Monopoliespel. Het kan bijna niet eenvoudiger.
 IN BEELD: BUITENGEWONE MODERNE WONING OP STEILE HELLING
Op een steile helling in een bosrijke omgeving ontwierp architect Eric Grondal een buitengewoon huis. Buitengewoon in ontwerp en uitvoering. Met als blikvanger de koperen gevelbekleding die de woning een minimalistisch en toch opvallend design geeft.

Agenda voor Architectuur en Design