Kaat Tilley terug van weggeweest

Kaat Tilley heeft de (naald en) draad terug opgepakt na twee jaren van verdriet om het faillissement van haar modezaken. Donderdag stelde ze haar nieuwe label ‘Kaat Tilley’s World’ voor, waarmee ze haar eerste stappen in de interieurwereld zet. Bedoeling is de levensstijl van de vrouw voor wie ze 25 jaar lang ontwierp, door te trekken.

In samenwerking met de Hasseltse meubelfabriek Pagoda International ontwierp ze vijf meubelen uit lindehout: een medicijnkast, een console, een salontafel, een bibliotheekkast en een kaptafel. De meubelen zijn een vernuftig staaltje van pure ambacht. Zo hebben de meubelmakers maar liefst 300 uren gewerkt aan de apothekerskast, die de naam ‘Dr Jekyll & Mr Hide’ draagt. De meubels zijn vervaardigd uit blank lindehout dat met natuurlijke olie werd gekleurd waardoor ze een paarlemoeren schijn vertonen. Ieder stuk op zich verbergt een verhaal, een betekenis. De console ‘El Toro’ bijvoorbeeld staat symbool voor de stoere kracht van het mannelijke en de sierlijkheid van het vrouwelijke. ‘El Toro’ lijkt als het ware een sculptuur, half mens half dier. Ook de salontafel ‘Dokter Zhivago’ heeft in veel opzichten iets weg van een beeldhouwwerk. “Het is een samensmelting van stof en hout, maar toch volledig in hout”, legt Kaat Tilley uit. “Het is als een stilstaand beeld uit een beweging. Het lijkt alsof er een tafelkleedje werd op gegooid.”

Haar bagage van modeontwerpster blijft natuurlijk nuttig. Zo heeft ze samen met weverij Deltracon twee vitragemodellen ontworpen met de ronkende namen- “Niagara… falls” en Death on the Nile” , die haar stempel dragen tot in de kleinste details. De eerste is een lange verticaal vallende ‘waterval aan stof’, met onderaan baleinen in verwerkt, waardoor het gordijn valt als een golvende jurk. Het tweede is een horizontale vitrage, waarin ze fijne bewerkingen maakte met een schaar. Tilley wou opzettelijk asymmetrie in de vitrage, waardoor er geen steeds wederkerend patroon is, zoals vaak te zien is in de massaproductie. Want massaproductie met de bijhorende wegwerpmentaliteit, dat verafschuwt ze. “Iedereen stopt een stukje van zichzelf in zijn interieur en kleding. En dat gooi je niet zomaar weg. “Het allerbelangrijkste is dat de mensen die mijn stukken kopen, ze voelen. Of het nu kleren of meubelen zijn”, aldus Kaat Tilley.

Bedoeling is om onder het label Kaat Tilley’s Word op regelmatige basis nieuwe collecties uit te brengen. Dat kunnen in de toekomst zowel meubels, juwelen als kleding zijn.De meubels en gordijnen zijn enkel voorlopig enkel verkrijgbaar op bestelling. Bij Pagoda kan u terecht voor de meubels, bij Deltracon voor de stoffen.

AĆÆsa Knockaert. Meubels ‘Kaat Tilley’s World’ – Verkoopprijs vanaf 5780 euro. Voor meer info: Pagoda International, Kuringersteenweg 504/6, Hasselt

Interieurstoffen ‘Kaat Tilley’s World’ – Verkoopprijs vanaf 170 euro (100 x 270 cm). Voor meer info: Deltracon, Gentstraat 129, Ingelmunster

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content