Ikea in België een vijfde duurder

De prijzen in de Belgische Ikea-vestigingen liggen gemiddeld hoger dan in al onze buurlanden.

Uit een onderzoek van het European Consumer Centre blijkt dat de prijzen in de Belgische Ikea-vestigingen gemiddeld hoger liggen dan in al onze buurlanden.

De Belgische Ikea-catalogus kwam dit jaar bijna een maand later uit. Het jaarlijkse overzicht van de nieuwe meubelcollectie van de Zweedse meubelgigant zorgt altijd voor een rush naar de Ikea-vestigingen en flink wat mensen kijken er dan ook naar uit. De vertraging werd verklaard door het jaarthema van Ikea België: “Nieuwe verlaagde prijs”.

“Een hele reeks producten werd blijvend in prijs verlaagd, wat voor extra rekenwerk heeft gezorgd. Lage prijzen zijn de hoeksteen van de visie en het bedrijfsconcept van Ikea. Het te-laat-zijn van de catalogus en het verlagen van de prijzen van een groot aantal producten heeft dus niks te maken met de economische crisis”, was de officiële verklaring.

Daar kon de consument in crisistijden wel mee leven. Maar in de Belgische vestiging van het European Consumer Centre (ECC) herinnerde iemand zich een studie van vijf jaar geleden. Toen werden de prijzen van 75-Ikeaproducten uit de toen 15 lidstaten van de Europese Unie met elkaar vergeleken door het ECC. Toen bleek België al relatief duur te zijn ten opzichte van de buurlanden.

Twintig producten
Het ECC van België vond het, nu er in België zoveel te doen was rond de prijsdalingen van Ikea, nuttig om de oefening opnieuw te doen, maar kleinschaliger. De prijzen van twintig verschillende Ikea-producten uit België, Nederland, Frankrijk, Duitsland, Groot-Brittannië werden naast elkaar gelegd. “We hebben geprobeerd om heel verschillende producten op te nemen, met enkele bekende en minder bekende producten. Ook enkele producten die in prijs zijn verlaagd, werden opgenomen (bv. Lack tafeltje) en ook enkele nieuwe producten,” verduidelijkt Edith Appelmans van het ECC.

Daaruit blijkt dat Ikea in België de duurste prijzen hanteert ten opzichte van de buurlanden. De korf van twintig producten is in België 22 procent duurder dan in Frankrijk. Nederland is het tweede duurste land, dat is 14 procent duurder dan het goedkoopste Frankrijk.

22 procent duurder
Zo kost een basisopstelling Faktum Ädel berk keuken in België 1099 euro ten opzichte van 535 euro in Frankrijk. Maar het is belangrijk te weten dat de afmetingen in beide landen verschillen: 240 cm in België en 180 cm in Frankrijk. ” Als ik de prijs per meter vergelijk, is België 67 procent duurder dan UK voor die keuken en 54 procent duurder dan in Frankrijk,” vult Edith Appelmans aan.

In Nederland kost de Expedit boekenkast maar 49 euro, terwijl in België 59,90 euro. Ook de Ikea-restaurants zijn in de buurlanden goedkoper dan bij ons. Het totaal van de twintig producten kost in België 4036 euro, wat 22 procent meer is dan in Frankrijk ( 3297 euro), 20 procent meer dan in het Verenigd Koninkrijk ( 3345 euro) en in Duitsland ( 3363 euro) en 7 procent meer dan in Nederland (3775 euro).

Online vergelijken
Toch zijn sommige zaken in België ook goedkoper: zo is de Antilop kinderstoel hier het goedkoopst.

Gerard Bos, woordvoerder bij Ikea België, reageert: “We hebben bijna 9000 producten in ons gamma. Ikea is erg transparant in haar prijzenpolitiek: we hanteren het basisprincipe van de handel. We bepalen onze prijzen op basis van de lokale markt en we maken er een punt van om te streven naar het aanbieden van de laagste prijs voor elke woonfunctie. Lokale voorkeuren bepalen de verkochte volumes en die bepalen ook de prijs.”

“Wie niet ver van de grens woont, kan zijn voordeel halen door de prijzen te vergelijken,” klinkt het bij het ECC. “Met de elektronische catalogus die iedereen op het internet kan raadplegen, is dit met een paar klikjes gebeurd”.

Leen Creve.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content