Het huis wil ook wat: drie decoratietips voor de feestdagen

© Frederic Uyttenhove
Veerle Helsen

Mag de feestversiering een beetje meer zijn? Drie decospecialisten geven tips.

DE TAFEL

Charlotte Everaert (23) en Kristien De Ridder (49) van Atelier Turquoise

Servies Atelier Turquoise, onderzetters anthropologie.com, glazen Zara Home. De bloemen zijn echt en komen van de bloemenmarkt op de Kouter in Gent.
Servies Atelier Turquoise, onderzetters anthropologie.com, glazen Zara Home. De bloemen zijn echt en komen van de bloemenmarkt op de Kouter in Gent.© Frederic Uyttenhove

Charlotte en Kristien braken vorig jaar door met hun keramieklabel Atelier Turquoise. Mama Kristien bakt en dochter Charlotte doet de pr op Instagram. Ze stuurden geen enkel persbericht uit en toch werden ze al snel in de media opgepikt. De verklaring? Kleuren. Keramieken schalen, borden en vazen krijgen een laagje snoepjesglazuur en zoiets hadden we in België nog niet.

Wat komt er met kerst op tafel? Kleuren natuurlijk! Ze zijn niet bang om eruit te springen, de Everaerts. Charlotte draagt een paarse rok en Kristien een roze trui. Felgroene tegels in de keuken, een blauw tapijt op het terras: ze wónen ook in kleur. Een kerstdiner ten huize Everaert kan eruitzien zoals op de foto hiernaast. Zelfs voor een gewone brunch in de week halen ze alles uit de kast. Hier komt nóóit brood in een broodzak op tafel. ‘Nooit! Of een plakje kaas in de verpakking? Nee, onmogelijk. Wij versieren altijd.’ Met kerst mag de kitsch van de zolder. Glanzend servies en glinsterende kerstballen, dat matcht. Dochter Charlotte is jarig op 22 december, nóg een reden om all the way te gaan.

Kristien studeerde voor ingenieur, maar stapte daarna in de zaak van haar man, die oude gevels renoveert. Daar werkt ze nog altijd, en Atelier Turquoise is haar uit de hand gelopen hobby. De webshop loopt als een trein. Dat heeft ze te danken aan dochter Charlotte. Zij studeerde communicatiemanagement en postte één foto op Instagram en mama’s klei werd als zoete broodjes gebakken. Charlotte wil nu aan de slag als interieurstylist en geeft binnenkort een visitekaartje af: ze opent in het centrum van Gent een guesthouse.

atelier-turquoise.be. Instagram: @atelierturquoise

Tips voor de feesttafel:

  • Durf kleuren te mengen
  • Kerstkitsch mag. Kerstkitsch moet
  • Mix texturen: zijde en metaal bijvoorbeeld

HET INTERIEUR

Hannelore Veelaert (28) van Au Pays des Merveilles

Plantjes Phyt, kandelaar made.com, watersproeier The Plant Corner, kader en stolp Hema.
Plantjes Phyt, kandelaar made.com, watersproeier The Plant Corner, kader en stolp Hema.© Frederic Uyttenhove

Hannelore woont in wonderland. Online toch. Acht jaar geleden, tijdens haar studies architectuur aan de KU Leuven, startte ze haar blog Au Pays des Merveilles. Over dingen en interieurs die haar verwonderen. Ze volgde stage bij het Antwerpse bureau Met zicht op zee, maar architecte werd ze niet. Ze ruilde haar tekenpen in voor een Canon en werkt nu als fotograaf en social media content creator voor onder meer designwinkel Donum.

‘Ik zet nooit een kerstboom’, zegt ze. ‘Kerst in huis halen kan ook op andere manieren.’ Ze vlocht met ijzerdraad een decoratieve cirkel van luchtplanten, de zwevende takjes zonder wortel die in België bekend werden via Sofie Vertongen van Phyt. Lichtjes en gouden accessoires op de schouw maken het kerstplaatje compleet.

Het woord blog doet haar website geen eer aan, het is eerder een online interieur- magazine. Ze publiceert city guides en binnenkijkers, verhalen over interieurs. Meestal met bewoners van haar generatie. ‘Jonge mensen die nog geen groot budget hebben. Ze wonen niet in de perfecte woning of ze huren nog.’ Au Pays des Merveilles toont hoe creatieve twintigers leven. Hannelore zelf woont in een Antwerps huurappartement, minimalistisch ingericht. En dat blijft zo met kerst. Hier geen kitsch in huis. De kerstballen van de zolder halen is niet nodig, vindt ze. ‘Ga voor groene accenten en overal lichtjes.’

aupaysdesmerveillesblog.be. Instagram: @aupaysdesmerveillesblog

Tips voor een feestmuur:

  • Doe het zelf. Met ijzerdraad en Phytplantjes is een hedendaagse kerstboom snel gevlochten
  • Een minimalistische kerst mag ook
  • Herhaal de combinatie groen + lichtjes overal in huis

DE BLOEMEN

Loes van Look (27) van Wildflowers & Wodka

Flora: schimia, dennentakjes, rozen, ranonkels, tulpen.
Flora: schimia, dennentakjes, rozen, ranonkels, tulpen.© Frederic Uyttenhove

Loes zat als kind al tussen de bloemblaadjes, want mama Els leerde bloemschikken bij de KVLV. “De Boerinnenbond, inderdaad.” Mama’s keukentafel doet nog vaak dienst als atelier voor Loes. “Ik pik veel op van haar, maar tegelijk wil ik sommige regels liever niet horen. Klassieke principes die volgens mij niet relevant zijn. Altijd per drie tellen bijvoorbeeld. Vier of twee kan even mooi zijn.”

Belgen zijn te braaf, zegt ze. In Amerika gaan floristen all the way, hoe meer drama en romantiek hoe liever. Met kerst gaat Loes voor de klassieke kleuren groen en rood, maar ze verstopt de bloemen onder een stolp of laat ze uitwaaieren in een vaas. “Verberg er een stukje oase in en je kunt takken laten doorhangen.” Pathetische gelaagdheid. Als er één feest is waar drama aan tafel is toegelaten, laat het dan kerst zijn.

Wildflowers & Wodka ontstond eerder toevallig. “Ik zette een foto van een bloemstukje op Instagram. En later nog eentje, en plots liepen er opdrachten binnen.” Vandaag, een jaar later, heeft ze met haar bloemenbedrijfje een vast inkomen. Ze werkte onder meer op evenementen van Yves Rocher en Urban Outfitters.

Nog een laatste kersttip. De creaties van Loes lijken net uit een schilderij van de Dutch Masters weggelopen. “De ‘wild en vers geplukt op het veld’-stijl ligt mij niet’, zegt ze. Het dramatische effect krijg je alleen als je stileert en arrangeert. Kies voor donkere kleuren en stel je bloemen samen als een stilleven.

wildflowersandwodka.com. Instagram: @wildflowers- and -wodka

Tips voor kerstgroen:

  • Een takje is snel gelegd. Pluk iets in je tuin, leg op een servet en de tafel straalt meteen kerst uit
  • Combineer typisch kerstgroen (den of klimop) met andere flora (bijvoorbeeld ranonkels)
  • Hou een stilleven met bloemen van de Dutch Masters in gedachten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content