Grondstoffen krijgen nieuw leven: de recyclagerevolutie

1. End-of-life textiel wordt bouwmateriaal © Really

Ontwerpers en initiatieven zetten in op gerecycleerde grondstoffen. Hun ontwerpen zijn daarom niet minder mooi, wel integendeel.

1. End-of-life textiel wordt bouwmateriaal

Het Deense Really wil textielverspilling tegengaan via hun Solid Textile Board, een soort meubelplaat gemaakt van katoen en wol afkomstig uit de mode- en textielindustrie. Samen met textiel- producent Kvadrat daagden ze zeven ontwerpers uit om hun materiaal toe te passen in een ontwerp naar keuze. Een van hen, de Londense Raw-Edges Design Studio, creƫerde een dressoir en salontafel met platen gemaakt van gerecycleerd wit katoen en denim.

reallycph.com en kvadrat.dk


2. Designkindermeubilair van oud plastic speelgoed

Na een grondige studieperiode van twee jaar waarin het onderzocht hoe plastic speelgoed duurzaam kon worden hergebruikt, stelde ecoBirdy een stoel en tafel van 100% gerecupereerd kunststofafval voor, die bovendien zelf gemakkelijk gerecycleerd kunnen worden. Deze Antwerpenaars ontwerpen en produceren niet alleen kindermeubels, ze bedachten ook een heel systeem van inzameling en recyclage van oud, ongebruikt plastic speelgoed.

ecobirdy.com

Grondstoffen krijgen nieuw leven: de recyclagerevolutie
Ā© Ecobirdy

3. Gerecycleerd zand voor nieuw glas

De Belgische Archibald en de Duitse Theresa vormen samen Studio Plastique. Met Common Sands, het project dat ze voorstelden in Ventura Future, recycleren ze glas uit afgedankte elektronische huishoudapparaten. “Het is onwaarschijnlijk hoeveel zand gebruikt wordt in de objecten die ons omringen. Dat zand gebruiken wij om glazen objecten te maken. Het toestel waaruit we onze grondstoffen ontginnen, bepaalt het type glas dat we uiteindelijk bekomen. Ze zijn dan ook stuk voor stuk uniek. We verwijzen ook altijd naar het oorspronkelijke toestel: de herkomst is altijd subtiel leesbaar. Zo willen we niet alleen een verhaal vertellen, maar ook de relatie tussen grondstof, product en gebruiker herstellen.”

studioplastique.be

Grondstoffen krijgen nieuw leven: de recyclagerevolutie
Ā© Studioplastique

4. Afgedankte keramiek krijgt nieuw leven

In juli 2017 startte Hanneke de Leeuw Fabrique Publique, een onderzoeksproject naar de mogelijkheid om gebroken of afgedankte keramiek om te vormen tot grondstof voor nieuwe potten, schalen en borden. Haar Remake Ceramics-collectie bevat op dit ogenblik 10% gerecycleerd materiaal. Het doel van deze Nederlandse ex-LUCA Arts Brussels studente is om dat percentage uiteraard de hemel te laten inschieten.

fabriquepublique.nl

Grondstoffen krijgen nieuw leven: de recyclagerevolutie

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content