Vitra brengt hommage aan Louis Kahn

De Amerikaans architect Louis Kahn gaf de moderne architectuur zijn monumentaliteit terug. In het Vitra Design Museum te Weil am Rhein herontdek je zijn oeuvre via unieke tekeningen, documenten en films.

Hoewel Louis Kahn (1901 – 1974) uit Estland kwam werd hij toch een op en top Amerikaanse architect. Toen hij amper een paar jaar oud was trokken zijn ouders al naar de States, lang voor de opkomst van het Nazisme. Hij studeerde ook architectuur in de States. Hij maakte al snel carriĆØre, reeds voor de oorlog, maar ontpopte zich toch vrij laat tot een grote persoonlijkheid.

Tot zijn vijftigste was hij een van de talrijke volgelingen van het modernisme en had hij geen persoonlijke stijl ontwikkeld. Maar in de jaren ’50 keerde hij terug naar Europa en ondernam een ontdekkingstocht langs de monumenten van ItaliĆ«, Griekenland en Egypte. Daar kwam hij onder de indruk van de monumentaliteit van veel oude bouwwerken. De invloed daarvan liet zich gelden op wat hij vervolgens ontwierp. Op die manier schonk hij de moderne architectuur een stuk van zijn zin voor monumentaliteit terug.

Een van zijn mooiste creaties is ongetwijfeld het parlementsgebouw van Bangladesh dat een bijna monolithische oervorm heeft. Ook voor het Indian Institute of Management in Ahmedabad in India, inspireerde hij zich op de kolossale Mogholarchitectuur die in Noord-India alom tegenwoordig is.

De tentoonstelling in het Vitra Design Museum is boeiend door de talrijke originele tekeningen, foto’s en andere documenten, alsook door de filmopnames en interviews met bekende architecten als Pei, Piano, Gehry en Zumthor over grootmeester Kahn. En er is natuurlijk ook de film van zijn zoon Nathaniel Kahn, “My architect, a son’s journey” die meer dan de moeite waard is.

Piet Swimberghe

De expo Louis Kahn, the power of architecture, loopt tot 11 augustus in het Vitra Design Museum te Rhein am Weil en is dagelijks toegankelijk, www.design-museum.de.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content