Sami-mes in designkleedje

Een schare designers met een internationale reputatie ging met het mes aan de slag. Zo stelt Louise Campbell in een brief in haar presentatie dat het mes perfect is zoals het is. Als eerbetoon aan het traditionele exemplaar van meester-messenmaker Josef Laiti heeft de Deense het mes, op het snijvlak na, wit geschilderd.

Het is slechts één van de meer dan twintig herinterpretaties, die internationaal gereputeerde designers zoals Jasper Morrison, Alfredo Häberli en Konstantin Grcic via schetsen, foto’s en prototypes toelichten.

Vaak staan in de herinterpretatie van de designers natuurlijke materialen centraal. Zo gingen zowel Gijs Bakker als de broertjes Bouroullec aan de slag met hoorn. Al verschilt de uitwerking wel sterk: bij het mes van de Nederlandse Bakker zitten het handvat en het hoesje vol gaten, terwijl de broertjes Bouroullec net een heel egaal exemplaar creëerden.

Ambacht Sinds meer dan 300 jaar speelt het traditionele mes een belangrijke rol binnen de Sami-cultuur. Met de expo wil de werkgroep, die bestaat uit professor Simo Heikkilä, artiest-professor Hannu Kähönen, expert in Sami-ambachten Illmari Laiti en designer Sami Wirkkala, niet alleen het traditionele ambacht van het creëren van de messen, maar ook het leven van de Sami onder de aandacht brengen.

Eerder was de tentoonstelling al te zien in het Finse Sami Museum Siida en op de designbiënnale in het Franse Saint-Etienne.

Elien Haentjens

De expo rond het Sami-mes loopt nog tot en met 2 april in de Brusselse winkel La Fabrika.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content