Actuele Thema's »

Expo belicht design als proces

vrijdag 11 juni 2010 om 17u06

De Barbasso-tafeltjes van 'Designer van het Jaar 2010' Bram Boo voor Indera © Bram Boo

Meestal komt alleen het eindproduct aan bod op tentoonstellingen. ‘Fighting the box’ gunt zijn toeschouwers ook een blik achter de schermen van de designer.

Net zoals ‘Facing Brussels’, de fotografietentoonstelling over de diversiteit van Brussel in het Brusselse BELvue Museum, kadert ‘Fighting the box’ in het Belgische voorzitterschap van de Europese Unie. Zoals ‘Facing Brussels’ duidelijk maakt, heeft Brussel veel verborgen gezichten. Eén van die goed bewaarde geheimen is De Elektriciteitscentrale, een expositieruimte in het hart van de stad bij de Sint-Katelijnekerk.

‘Fighting the box’ wil de wederzijdse relatie tussen twintig Belgische designers en de (inter)nationale industrie aantonen. “Ongeveer de helft zijn internationale fabrikanten. Dat bewijst het niveau van onze Belgische designers”, stelt Dieter Van Den Storm. Samen met Giovanna Massoni stelde hij de tentoonstelling samen.

Happy end

Op de glazen fles van Nedda el-Asmar na zijn alle objecten momenteel in productie. Tegelijk bewijst net die fles hoe moeilijk het evenwicht tussen design en industrie soms is. Uiteindelijk heeft geen enkel prototype het gehaald. De video ‘A true story of a bottle that never went into production’ doet het relaas.

Al resulteerde de samenwerking bij de andere designers, onder wie kersvers Designer van het Jaar Bram Boo en voormalige Designers van het Jaar Alain Berteau, Stefan Schöning en Sylvain Willenz, wel in een happy end.

Aan de ene kant van de tentoonstellingsruimte staan de afgewerkte producten, aan de andere kant een reeks grote houten kisten. Die verbeelden letterlijk de doos die de designer figuurlijk opendoet door het publiek kennis te laten maken met het proces achter zijn ontwerp. Tekeningen, mails, schetsjes en prototypes getuigen van dat proces.

Elien Haentjens

‘Fighting the box’, tot 3 oktober 2010 in de Brusselse Elektriciteitscentrale. Op zaterdag 2 oktober om 15 uur staat een ontmoeting met drie designers en de twee tentoonstellingscommissarissen op het programma.

KnackWeekend-nieuws in je facebook nieuwsfeed

Meer over: , , , ,

   

Reageer

Nieuwsbrief

Ontvang het recentste lifestyle nieuws wekelijks in uw mailbox!

Schrijf u in op KnackWeekend wekelijkse nieuwsbrief

Schrijf u in op KnackWeekend wekelijkse reizennieuwsbrief

Schrijf u in op KnackWeekend wekelijkse recepten

Schrijf u in op KnackWeekend wekelijks culinair nieuws

E-mail:

Geïnteresseerd in wonen, design of antiek?

Van boeiende verhalen over antieke objecten tot de laatste woontrends... Volg, ontdek, lees & laat u inspireren!

 
  • Special Mode
  • Interview: 20 jaar Marni
  • Rihanna: Stijlicoon & Modefenomeen (wie had dat gedacht)

Whitepapers

Reportages

 IN BEELD: WONING MET HOUTSKELETBOUW DIE ENORM WEINIG VERBRUIKT
Toen architect Olivier De Sorgher werd geconfronteerd met erg strikte stedenbouwkundige voorschriften en een onaantrekkelijk terrein, besloot hij twee vliegen in één klap te slaan. Hij tekende een project uit dat bij de onmiddellijke omgeving paste én dat het comfort voor de bewoners op een onconventionele wijze verbeterde.
 BEKIJK HOE DEZE DESIGN LOFT WERD AANGEPAST VOOR EEN ROLSTOELGEBRUIKER
Op het eerste gezicht ziet dit appartement er bijzonder eenvoudig uit, maar eigenlijk zit het vol technieken en slimme trucs. En net door die combinatie is het een aangename en comfortabele woning voor een persoon in een rolstoel.
 ZALIG AAN ZEE: ROBUUSTE EN ROMANTISCHE VAKANTIEWONING IN BEELD
Ruwe, duurzame materialen, open ruimtes en veel steigerhout. De vakantiewoningen van Zalig Aan Zee hebben een robuuste en romantische look. Ze beginnen nochtans stuk voor stuk als doordeweekse rijhuizen.
 RUIMTE IN DE RIJ
Wat eerst een traditionele, ietwat kleurloze burgerwoning in de rij was, met op de gelijkvloerse verdieping nauwelijks waardevolle elementen om te bewaren, werd een heldere en ruimtelijke moderne woning. Open ruimte, contact en circulatie kregen door de renovatie een nieuwe betekenis.
 GESTRUCTUREERD ROND ÉÉN BLOK
In Luik werd een appartement uit de jaren 50 volledig gestript en gerenoveerd. Het werd volledig geherstructureerd rond een technisch volume, wat een betere verdeling van de functies toelaat en waardoor de troeven van de woonst – waaronder de prachtige uitzichten voor- en achteraan – beter tot hun recht komen.

Agenda voor Architectuur en Design