Erotische hommage aan Georges Bataille

Naast zijn reportagewerk legt de Antwerpse fotograaf Michel Vaerewijck zich toe op artistieke foto’s met een erotische glimp.

Naast zijn reportagewerk legt de Antwerpse fotograaf Michel Vaerewijck zich toe op artistieke foto’s met een erotische glimp. Nu pakt hij uit met een expo van monotypes, foto’s op metaalplaat, unica dus, die ons mysterieuze beelden laten zien van zijn model “L.”.

Voor zijn artistieke oeuvre combineert Michel Vaerewijck zijn liefde voor artisanale fotografie met zijn fascinatie voor mysterieuze beelden. Hij verdiept zich al jaren in oude fotografietechnieken en wordt daarbij bijgestaan door zijn vriend Bob van Oud Maison Respen, die hem onder meer inwijdt in de kunst van de ambrotypie op glasplaat en de ferrotypie op metaalplaat.

Het gaat om eenmalige opnames, niet reproduceerbaar, monotypies dus. Zijn nieuwe tentoonstelling omvat een reeks van 42 intieme portretten van zijn model “L.”. Je krijgt geen volledige naakten te zien, enkel fragmenten van haar naakte lichaam. Voor de opnames gebruikt Michel Vaerewijck een Mammoetcamera van liefst anderhalve meter lang, die een heel trage fotografie waarborgt.

Georges Bataille

“Ik haal mijn inspiratie voor een deel uit het erotische oeuvre van Georges Bataille, de Franse filosoof en pornograaf die onder schuilnamen heel wat erotische werken schreef,” legt Michel Vaerewijck uit. De Fransman Bataille was in de vorige eeuw een belangrijke figuur die ook heel wat contacten had in de artistieke milieus en onder meer bevriend was met Pierre Klossowski, specialist van de Sade, aan wie hij ook zijn eerste erotische boek heeft opgedragen.

“Net zoals Bataille tast ik met deze foto’s grenzen af,” legt Michel Vaerewijck uit, “tussen ambivalentie en genot, pijn, eenzaamheid en liefde.”

De expo “L.” van Michel Vaerewijck loopt in galerie C41 Exposure, Kronenburgstraat 41c te Antwerpen, tot 25 mei.

Piet Swimberghe

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content