Belgisch design palmt prestigieuze Triennale van Milaan in

© Thomas Lommée

België bundelt in Milaan de krachten op een nog prestigieuzere locatie dan vorig jaar: de Triennale.

Op het moment dat in april de internationale Meubelbeurs plaatsheeft net buiten de stad in Milaan, zijn er in het centrum ook talloze designexpo’s te zien. Ook Belgische designinstanties zijn traditiegetrouw aanwezig.

Vorig jaar werden de krachten van Design Vlaanderen, Wallonie-Bruxelles Design Mode, en het Brussels Centrum voor Mode en Design voor het eerst gebundeld op een gezamenlijke expo in het indrukwekkende palazzo museum Pinacoteca di Brera onder de titel ‘Belgium is Design’.

Dit jaar werd een symbolisch nog prestigieuzere locatie gestrikt: de Triennale di Milano in het Parco Sempione, waar internationaal erg interessante en vernieuwende expo’s te zien zijn. De Triennale, oorspronkelijk in 1923 opgericht als een Biënnale (!) voor Beeldende Kunsten was een presentatie van moderne beeldende en toegepaste kunsten. Het doel was steeds de relaties tussen industrie, producten en kunst te stimuleren.

Sinds 1933 is het evenement gevestigd in het Palazzo dell’ Arte, een gebouw van architect Giovanni Muzio. Op die plek worden nog steeds niet alleen die triënnales, maar ook andere tentoonstellingen, conferenties en evenementen rond design , architectuur en andere kunstvormen georganiseerd.

Vergemakkelijkt design het samenleven?

Belgium is Design zal in april aan het internationale publiek in de Triennale een overzicht geven van Belgische vormgeving. Opvallend is dat er dit jaar niet enkel gloednieuwe voorwerpen en meubels en prototypes te zien zijn, maar ook al wat oudere objecten. Bovendien zijn er ook systemen, theorieën en diensten.

“De titel van de tentoonstelling is Perspectives”, legde curator Giovanna Massoni uit. “Dus het gaat per definitie over de toekomst. Het gaat er ook over hoe design een rol kan spelen in het sociale leven, in de maatschappij. Kan design er bijvoorbeeld voor zorgen dat mensen weer meer politiek geïnteresseerd geraken? Kan design samenleven gemakkelijker maken?”

Het betekent dat er bijvoorbeeld een lamp op zonne-energie zal staan van Alain Gilles, nieuwe stoelen van Sylvain Willenz, Michäl Bihain en Luc Vincent, een experiment met glas en oled van Danny Venlet, een mosselpot van Nedda El-Asmar , een volgens het open structures-project van Thomas Lommée gemaakte waterkoker, een tapijt van gerecycleerde binnenbanden van Papilio/Prado Rugs, een kunststof 3D-geprinte Ledlamp van Xavier Lust en keramiek 3D-geprinte kopjes van Unfold.

De scenografie is dit keer in handen van Christiane Högner en voor de gelegenheid werd meteen ook een nieuwe website gelanceerd: www.belgiumisdesign.be.

Leen Creve

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content