architecten de vylder vinck taillieu in beeld

14/10/10 om 14:35 - Bijgewerkt om 14:35

Architecten de vylder vinck taillieu verzorgen de scenografie van Interieur 2010.

Wie. architecten de vylder vinck taillieu of Jan De Vylder, Inge Vinck en Jo Taillieu. Ze delen onder andere een gemeenschappelijk verleden in het bureau van Stéphane Beel en een liefde voor tekenen.

Hoofdkwartier. Een verdieping in een pand vlakbij het oude Gentse Justitiepaleis.

Stijl. Architectuur op mensenmaat, die vol speelse, subtiele details zit. Een beetje ongewoon gewoon dus.

Samengevat. Pas in 2008 start Jan De Vylder architecten bvba met Inge Vinck als medezaakvoerder. Jan De Vylder, die sinds 1992 actief is als architect, werkte daarvoor onder andere bij Frank Delmulle en Stéphane Beel. Inge Vinck, sinds 1997 actief als architecte, leerde de kneepjes van het vak dan weer bij Patrice Mottini in Parijs en Stéphane Beel. In 2009 maakt Jo Taillieu, die sinds 1995 architect is, het trio compleet. Hij werkte onder andere in de bureaus van Crepain-Binst Architecture en ... Stéphane Beel. Sinds 2010 gaat het architectenbureau dan ook als architecten de vylder vinck taillieu door het leven.

In 2008 neemt het bureau, op uitnodiging van architectenbureau Herzog & de Meuron en de Chinese kunstenaar Ai Weiwei, deel aan het project 1000m2-villa. Honderd architecten mochten een villa, die in China gebouwd zal worden, ontwerpen. Het project vormt de aanleiding voor de Japanse Kazuyo Sejima om het bureau uit te nodigen voor de Architectuurbiënnale van Venetië in 2010.

Vooral met de productiestudio's van Les Ballets C de la B en LOD oogst het bureau heel wat bijval. Het gebouw siert de jongste cover van het Jaarboek Vlaamse Architectuur, werd gepubliceerd in internationale magazines, kreeg de Belgian Building Award en werd genomineerd voor de prestigieuze Mies van der Rohe Award.

Werk. Op het palmares van architecten de vylder vinck taillieu staan heel wat privéwoningen zoals Woning 43 in Gent, Woning Kouter in Melle en Woning Rotelen op de Koppenberg in Melden. In Antwerpen vormde het bureau het Schermenhuis van de Bourla in 2008 om tot kantoren voor het team van het Toneelhuis. Datzelfde jaar leverden ze het eerste deel van de productiestudio's van Les Ballets C de la B en LOD op. Het project, dat deel uitmaakt van de Gentse Bijloke, wordt de komende jaren nog uitgebreid. Tot slot werd begin 2010 de laatste hand gelegd aan het ontwerp van de dierenartsenpraktijk Malpertuus in Heusden.

Op Interieur Kortrijk 2010 verzorgt architecten de vylder vinck taillieu de scenografie. Ze doopten hun project 'Mirror morrir on the wall'. Door het gebruik van spiegels laat het bureau de ruimte als het ware uit elkaar vallen. Door hun ingreep ontstaan er tal van kleine, allemaal verschillende kamertjes. De tafel, die ze op Interieur presenteren, ontwierpen ze speciaal voor de productiestudio's van Les Ballets.

Opvallend. Spiegeleffecten, ruwbouwmaterialen, gebruik van baksteen als behang, felle kleuraccenten.

Website.www.architectendvvt.com

Elien Haentjens

Onze partners