Tips om zo goedkoop mogelijk vintage design op de kop tikken

© iStock

Piet Swimberghe is designredacteur bij Knack Weekend. Hij bracht onlangs het boek ‘Think Vintage’ uit.

Rommelmarkten en ‘garage sales’

“Vlooienmarkten blijven dé vindplaatsen. Kijk uit naar occasionele markten waar veel particulieren staan; zij kennen de prijzen minder goed dan beroepsverkopers. Gulden regel: sta vroeg op. Koopjes doe je tussen 5 en 8 uur. Neem voldoende kleingeld mee want ’s morgensvroeg heeft niemand wisselgeld. Beslis meteen, achter u staat wellicht een andere koper. Snuister op het platteland, ook in Wallonië, Noord-Frankrijk en Zeeland, maar ook op de vaste markten met professionele verkopers, ze hebben soms verrassend betaalbare dingen. Daar zijn: de dagelijkse markt op het Brusselse Vossenplein, de weekendmarkten in Gent (bij Sint-Jacobs), Tongeren (Leopoldwal/Veemarkt) en Waterloo (Parking Carrefour).”

www.rommelmarkten.be, www.rommelmarkt.nl, www.brocante-belgium.be

Internetshops en veilingsites

“Voor betaalbare spullen worden internetshops minder aantrekkelijk, omdat ze zich tegenwoordig vooral toespitsen op dure vintage. Maar op sites zoals www.voltdesign.nl, www.devreugdedesign.com, www.tolve.eu en www.depot09.be vind je nog meubels voor 200 à 300 euro en lampen tussen 100 en 200 euro. Uiteraard zoeken veel mensen ook op veilingsites. Er zijn klassiekers als eBay en Tweedehands, maar kijk ook eens op Marktplaats, de grote Nederlandse site, waar best betaalbare vintage op staat, en op www.uwkringding.be. Maar opgelet met internet: controleer de staat van het object, hoed u voor nabootsingen.”

Beste investering: anoniem design

“Alleen wat door befaamde designers en bekende fabrikanten werd geproduceerd, wordt waardevoller. Het ene weliswaar meer dan het andere. Veel designglas en keramiek uit Italië en Scandinavië blijft heel betaalbaar. Sierobjecten blijven vaak steken op een prijsniveau van 50 à 100 euro. Vergeet ook anoniem design niet (zonder merk of van een onbekende designer). Dat blijft goedkoper maar kan heel origineel zijn.”

Kringloop, Troc en Co

“Het is heerlijk om tussen de rommel in de Kringloopwinkel iets moois te ontdekken. Hoewel dat steeds moeilijker wordt, iedereen is daarnaar op zoek. Soms zijn de prijzen voor een mooi stukje vintage duurder in de Kringloop dan bij de brocanteur. Kijk ook bij Troc en Ecoshop, waar alles in depot wordt aangeboden. En dan zijn er nog de winkels van het Leger des Heils. Reis je deze zomer door Frankrijk, zoek dan op het net eerst de adressen op van Emmaüs-France, de Franse kringloopshops.”

Afdingen

“Vergeet nooit af te dingen. Dat kan alleen niet in de Kringloopwinkels, maar overal elders wel. Toon nooit te veel enthousiasme, probeer 10 à 20 procent van de vraagprijs af te pitsen, meestal lukt dat wel. Doe zelf een bod en zwaai eventueel met wat geld!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content