Slapen in een kijkkast: hotels als dé plek voor interieurinspiratie

Los Enamorados in Ibiza. De paarse zetel is een vintage Ligne Roset. De grote staande lamp van messing naast de fauteuil komt uit de 'Base'-collectie van Tom Dixon. De kleine ernaast is van Lindholdt Studio. Alle muren zijn gezandstraald, zo werd het originele cement zichtbaar. Op de vloer liggen Spaanse terracottategels. De touwpoef vooraan is van de Nederlandse ontwerpster Christien Meindertsma, geproduceerd door Thomas Eyck. De witte gehaakte ananas op de Afrikaanse trommel bij het raam is van Anne-Claire Petit. © Liselore Chevalier

Slaap op je volgende vakantie eens met de ogen open. Want hotels zijn tegenwoordig dé plek bij uitstek waar je interieurinspiratie kunt opdoen.

LOUNGE HOSTEL IN VALENCIA: vrolijke kleurenbom

Zo fout als de naam klinkt, zo fantastisch is het interieur. Het splinternieuwe Lounge Hostel in Valencia zou je kunnen omschrijven als een optimistische kleurenbom. De muren, meubelen en vloeren zijn bedekt met geometrische figuren in felle tinten, gecombineerd met witte rustpunten. De inrichting is het werk van Masquespacio, een jonge creatieve studio uit Valencia. Het duo erachter is de Spaanse ontwerpster Ana Milena Hernández Palacios en de Belgische marketeer Christophe Penasse.

Lounge Hostel in Valencia. De cementen vloertegels zijn authentiek. De surfplanken kregen een print met stickers, vinyl en graffitispuitbussen. De hanglamp is zelfgemaakt met een peertje en een houten cirkel.
Lounge Hostel in Valencia. De cementen vloertegels zijn authentiek. De surfplanken kregen een print met stickers, vinyl en graffitispuitbussen. De hanglamp is zelfgemaakt met een peertje en een houten cirkel.© LUIS BELTRAN

“Het vroegtwintigste-eeuwse, neoklassieke pand had nog oorspronkelijke elementen, zoals cementtegels op de vloer en moulureplafonds. Die wilden we behouden”, vertelt Ana Milena. Omdat het budget krap was, maakte Masquespacio alle meubelen en decospullen zelf, op enkele stoelen na. Hun materiaal haalden ze bij de bouwmarkt en bij knutselwinkels. Oftewel: creatief met weinig middelen en weinig tijd. Ana Milena: “Ons doel? Dat de gasten na hun verblijf dromen van een huis dat eruitziet zoals hun hotelkamer.”

Lounge Hostel in Valencia. De strepen rechts zijn stukken touw. De tafeltjes zijn zelfgemaakt van metalen buizen en multiplex. De blauwe 'Tonella'-fauteuils zijn van het Spaanse merk Sancal. De hanglampen zijn gemaakt met grote kralen aan het snoer, en plastic vellen als lampenkap.
Lounge Hostel in Valencia. De strepen rechts zijn stukken touw. De tafeltjes zijn zelfgemaakt van metalen buizen en multiplex. De blauwe ‘Tonella’-fauteuils zijn van het Spaanse merk Sancal. De hanglampen zijn gemaakt met grote kralen aan het snoer, en plastic vellen als lampenkap.© LUIS BELTRAN

Het resultaat: lampen van plastic, raffia en hout. Juten beddenhoofden en kussens van felle katoen. De grafische patronen schilderden ze rechtstreeks op de muur met graffitispuitbussen. Ze gebruikten hiervoor ook simpele materialen uit de bouwmarkt zoals multiplex, touw en spijkers.

Vanaf 30 euro voor een tweepersoonskamer met gedeelde badkamer.

valencialoungehostel.com


ODDSSON HO(S)TEL IN REYKJAVIK: blauw en brutalistisch

Ooit was dit een pakhuis met suffe kantoren, nu vind je er het hipste hotel van IJsland. Al is Oddsson eigenlijk geen hotel pur sang, want het mixt suites met slaapzalen. Voor een nachtje Oddsson – the odd hotel – betaal je minimaal 35 en maximaal 950 euro. “Dit is de geknipte plek voor mensen zoals ik : met weinig geld en een dure smaak”, grapt Daniel Atlason van designstudio Döðlur, die het hotel ontwierp. In dit democratische ho(s)tel gebruikt iedereen dezelfde, fantastisch ingerichte, gemeenschappelijke ruimten. Zoals de bar, het dakterras met jacuzzi, de yogaruimte en de (geluidsdichte) karaokezaal.

Oddsson Ho(s)tel in Reykjavik. Het bureau, het bijzettafeltje en de kleerkast zijn van creatieve studio Döðlur. De buisstoel ontwierpen ze samen met het IJslandse architectenbureau Stáss.
Oddsson Ho(s)tel in Reykjavik. Het bureau, het bijzettafeltje en de kleerkast zijn van creatieve studio Döðlur. De buisstoel ontwierpen ze samen met het IJslandse architectenbureau Stáss. © ARI MAGG

Designstudio Döðlur trok het budget meets luxe-concept volledig door in de inrichting. Zo staan de brute industriële ruimten vol peperdure vintagemeubelen van onder meer Mendini, Sottssas, Rietveld en Jeanneret. Nergens wordt het te retro of te pocherig, omdat ze het combineren met eenvoudige, zelfgemaakte stukken. Atlason: “Bij Oddsson draait alles rond contrasten: twee uitersten met elkaar combineren. We mixen hoge en lage cultuur en laten alles wat mainstream is eruit.” Het hotel zit in het JL Húsid. Dat opvallende pakhuis met gebogen gevel is een architectuuricoon uit de jaren veertig. Designer Atlason: “We baseerden ons kleurenpalet op de verweerde en felle tinten die we nog aantroffen in het oude pand. Maar we putten ook ideeën uit de typisch industriële creativiteit die je aantreft op soortgelijke plekken. Denk: wat overgebleven buizen en een oude plaat doen dienst als een tafel. Die eenvoudige vormentaal zie je terug in ons maatwerk.”

Oddsson Ho(s)tel in Reykjavik. Deze gedeelde badkamer ademt de sfeer van de jaren vijftig. Met dank aan de turquoise tegels, een pastelblauwe vloer en een rij zoetroze wastafels.
Oddsson Ho(s)tel in Reykjavik. Deze gedeelde badkamer ademt de sfeer van de jaren vijftig. Met dank aan de turquoise tegels, een pastelblauwe vloer en een rij zoetroze wastafels.© ARI MAGG

Vanaf 35 euro voor een bed op een slaapzaal.

oddsson.is


LOS ENAMORADOS IN IBIZA: bohemien en eclectisch

Los Enamorados in Ibiza. De twee groene stoeltjes zijn vintage Lloyd Loom-exemplaren, die Rozemarijn zelf beschilderde. De zetel vooraan (gezien op de rug) is van het Belgische merk Vincent Shepard en heeft een leren zitting. Het groene kruis is van een oude Franse apotheek, gekocht in een tweedehandswinkel. De keramieken hanglampjes met metallic glazuur zijn van Tom Dixon. Vooraan staat een antieke vitrinekast, die Rozemarijn groen verfde.
Los Enamorados in Ibiza. De twee groene stoeltjes zijn vintage Lloyd Loom-exemplaren, die Rozemarijn zelf beschilderde. De zetel vooraan (gezien op de rug) is van het Belgische merk Vincent Shepard en heeft een leren zitting. Het groene kruis is van een oude Franse apotheek, gekocht in een tweedehandswinkel. De keramieken hanglampjes met metallic glazuur zijn van Tom Dixon. Vooraan staat een antieke vitrinekast, die Rozemarijn groen verfde.© LISELORE CHEVALIER

In het ongerepte noorden, ver weg van het partygedruis, vind je het meest romantische hotel van Ibiza. Dat kan ook niet anders met zo’n naam, Los Enamorados – Spaans voor ‘de geliefden’. Tortels genieten hier in alle rust van een privéstrand. Los Enamorados lijkt gemaakt voor gypsetters: jetset met een flinke geut bohemien chic. Het hotel met negen kamers is ingericht door de Nederlandse Rozemarijn de Witte, in een vorig leven oprichtster van het succesvolle blad Linda. Ze kreeg bij het decoreren wel hulp van de Nederlandse interieurontwerper Erik Gutter.

De Witte runt het hotel samen met haar man Pierre Traversier, een Franse ex-profbasketballer. Het koppel is zelf ook van het frequent flyer-type. Dat zie je aan het hotel, met zijn eclectische mix van alle windstreken: van Japans en Frans tot Spaans, Marokkaans en – natuurlijk – Dutch design. De spullen die ze meenamen uit alle hoeken van de wereld vonden ook hun weg naar het hotel. De verzamellust spat van de ruimten af. Al is het koppel niet echt gehecht aan hun collectie. Alles wat hier staat, is te koop: van de gordijnen tot de glazen.

Vanaf 225 euro voor een tweepersoonskamer.

losenamoradosibiza.com






HÔTEL PROVIDENCE IN PARIJS: Barocco

Nu is het er een chique bedoening, maar jarenlang was dit een hôtel de passe, een daghotel. En dat in een van de hipste wijken van Parijs: ergens tussen de Haut-Marais en Canal Saint-Martin. De nieuwe eigenaars, Pierre Moussié, een bekende restauranthouder, en zijn vrouw Elodie, lieten het pand uit 1854 restaureren. Daarvoor engageerden ze de Parijse architect Philippe Medioni, die ook het populaire Hotel Saint-Marc onder handen nam.

Hôtel Providence in Parijs. Dit is kamer 11, de kleinste van het hotel. Alle wanden zijn bekleed met het 'Mey Meh'-velours van het Britse merk The House of Hackney.
Hôtel Providence in Parijs. Dit is kamer 11, de kleinste van het hotel. Alle wanden zijn bekleed met het ‘Mey Meh’-velours van het Britse merk The House of Hackney.© BENOIT LINERO

Elodie richtte het hotel in, samen met haar goede vriendin Sophie Richard. Op het eerste gezicht oogt het op en top Parijs à la Haussmann met negentiende-eeuwse architecturale details, parket in Hongaarse punt, marmermozaïek en een knapperend haardvuur. Maar het duo heeft zich zeker ook laten inspireren door Engelse landhuizen en gentlemen’s clubs. Soms lijkt het alsof je wakker wordt in een kostuumdrama. Muren met gedurfde prints, veel donker hout en diepverzadigde kleuren. De meubelen zijn veelal vintage, bijeengesprokkeld van rommelmarkten op het Franse platteland. Het concept werd uitgewerkt tot in de kleinste details. Zo vroegen ze de Parijse creatieveling Ramdane Touhami – die onder meer Cire Trudon en Buly nieuw leven inblies – om huisparfums te maken. De kleerkasten ruiken naar tuberose. De kaarsen op tafel naar milde munt.

Hôtel Providence in Parijs. De fauteuils met messingpootjes komen uit de 'Maya'-lijn van het Portugese merk Brabbu. De salontafel in messing en glas is van Eichholtz. De kamer is bedekt met 'Palmeral'-behang van The House of Hackney. De messingen lichtschakelaars en stopcontacten zijn van de Franse firma Meljac.
Hôtel Providence in Parijs. De fauteuils met messingpootjes komen uit de ‘Maya’-lijn van het Portugese merk Brabbu. De salontafel in messing en glas is van Eichholtz. De kamer is bedekt met ‘Palmeral’-behang van The House of Hackney. De messingen lichtschakelaars en stopcontacten zijn van de Franse firma Meljac.© BENOIT LINERO

Rue René Boulanger 90, Parijs, in het hart van het 10de arrondissement. Vanaf 155 euro voor de tweepersoonskamer Mini.

hotelprovidenceparis.com

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content