Na Frans antiekschandaal: wordt ook design van Prouvé vervalst?

© .

In Frankrijk is er nogal wat te doen over vervalste vintage design, vooral van de iconische ontwerper Jean Prouvé. Deze zaak blijkt al een hele poos aan de gang te zijn en krijgt straks misschien wel een staartje.

Dit verhaal begon op 15 april 2008 toen een Frans veilinghuis meubilair onder de hamer bracht van de iconische Franse designer Jean Prouvé (1901 – 1984), wiens simpele meubelen bijzonder worden gewaardeerd door kunstverzamelaars. Een van de kopers was trouwens de bekende artdealer Larry Gagosian.

Deze meubels werden in veiling gebracht door Artcurial, maar werden binnengebracht door een Parijse handelaar. Enkele van zijn collegae kochten een deel van de meubels en begonnen een analyse, omdat ze aan de originaliteit twijfelden. Ondertussen lag het dossier niet stil en werd zelfs de samenstelling van het staal onderzocht. Blijkbaar komt het gebruikte staal niet uit het atelier van Prouvé en zou er misschien wel gesjoemeld zijn met het archiefmateriaal dat de authenticiteit moet bewijzen.

Eerder schandaal

Het verhaal ligt gevoelig, omdat er in Frankrijk vorig jaar al heel wat te doen was rond vervalste meubelen uit de 18de eeuw, die verkocht werden aan instituten als Versailles en het Louvre. 18de eeuwse meubelen zijn natuurlijk geen vintagedesign, maar zijn eigenlijk veel moeilijker om na te boosten.

In de vintagehandel hoor je nu en dan verhalen over vervalsingen. Zo zouden er bijvoorbeeld ook meubels van de Belgische designer en tijdgenoot van Prouvé, Willy Van Der Meeren, zijn nagebootst. Zo moeilijk blijkt dat niet. Met Prouvé loop je wellicht meer risico omdat zijn meubels veel duurder zijn en veel beter in kaart werden gebracht.

Het hoeft geen betoog dat er hier en waar wel wat wordt gesjoemeld, zeker met verlichtingsarmaturen. Hoewel veel design natuurlijk niet zeldzaam is en in grote oplages werd geproduceerd. De voorraad blijft dus aanzienlijk groot. Wat je nu trouwens wel wat merkt, nu nogal wat prijzen dalen, net omdat wat vroeger als uniek werd beschouwd dat soms helemaal niet blijkt te zijn. Bovendien is de vintagehype een beetje over haar hoogtepunt en merk je nu al dat bijvoorbeeld Bauhausdesign in waarde daalt. Daardoor loont het voor de vervalser iets minder de moeite om na te bootsen. En toch mag je best op je hoede zijn, niet zozeer voor echte kopieën, maar veeleer voor pastiches, lampen of meubels die er vintage uitzien en op originelen lijken.

Wie over dit onderwerp wat meer wil opsteken, verwijzen we graag naar de bekende vintagemarkt, de Puces du Design in Parijs. Op de volgende Puces du Design, van 18 tot 21 mei, (Paris Expo, Porte de Versailles) loopt er trouwens een expo over valse vintage design! Een aanrader dus.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content