Limburg zendt zijn creatieve zonen en dochters uit

© Linde Hermans en Studio Pieter Stockmans

Om de vijftiende verjaardag van de designwedstrijd Toegepast te vieren komt een stukje Limburg naar Brussel.

Binnen het kader van Toegepast geeft Design Platform Limburg elk jaar een vijftal pas afgestudeerde designers de kans om een eerste eigen project volledig Ć©n onder begeleiding van een ervaren ontwerper uit te werken. Voor heel wat jonge creatievelingen betekende dat de afgelopen jaren de springplank naar een verdere carriĆØre.

Een groot deel van dat jong talent is intussen uitgegroeid tot een designer met naam. Om dat te vieren vatte Design Platform Limburg het plan op om een expo Ć©n een bookazine uit te brengen. In samenspraak met Design Vlaanderen nam het voor de expo de multimediale denk- en doetank TeamTank onder de arm. Voor die allesbehalve klassieke overzichtstentoonstelling trekt creatief Limburg naar Brussel, meer bepaald naar de Galerie van Design Vlaanderen.

“Bij Toegepast speelt zowel het prototype als het netwerk een belangrijke rol”, stelt Tine Holvoet van TeamTank. “Daarom hebben we voor de expo telkens gezocht naar nieuwe combinaties. Naar creatievelingen uit andere disciplines wiens werk op Ć©Ć©n of andere manier verband hield met dat van Ć©Ć©n van de Toegepasters. Zo willen we een extra betekenislaag toevoegen, een beetje zoals de layers in Photoshop.”

Spelplezier

Op de expo ‘Toegepast: Fit to boost!’ komt zo onder andere een samenwerking tussen Serge Haelterman en Hans De Pelsmacker uit de bus. Haelterman creĆ«erde voor artwork van het nieuwe album van Milow een soort parallelle wereld, waarin de zanger door zijn eigen songs reist. Die maquettes worden op de expo geĆÆntegreerd in het meubel Babel PH/07 van Hans De Pelsmacker, waardoor je via de installatie van Haelterman als het ware door het meubel van De Pelsmacker wandelt.

Of een ander fijn voorbeeld: de vouwfiets die Luc DoucĆ© voor Toegepast 8 ontwierp, krijgt in Brussel gezelschap van de fietshelm annex spiegelbal ‘Human Disco Ball’ van kunstenaar Pieterjan Ginckels Ć©n van het grafisch werk van Geoffrey Brusatto voor Musica.

Linde Hermans, die er intussen al een lange Toegepast-geschiedenis heeft opzitten, werkte voor deze feesteditie dan weer een nieuw concept voor bestaande borden van Studio Pieter Stockmans uit. “Ik breng letterlijk het spel in zijn borden. Zo wil ik volwassenen opnieuw een aanzet geven om te spelen met hun eten”, stelt Hermans.

Atomium

Dat Hermans haar werk wel vaker aanleiding geeft tot een subtiele glimlach, blijkt ook op de expo ‘Intersections’. Samen met Nicolas Destino en Jean-FranƧois d’Or stelt de Limburgse ontwerpster namelijk ook tentoon in het Atomium. Die expo biedt een overzicht van haar werk tot nu. Van de Ballonmobiel (1992), die maar liefst 21 meter kon overbruggen op basis van de lucht uit de ballon, over het wiegje Eiland (2003) en de uit spiegels opgebouwde Trap (2003) tot het ziekenhuisschoeisel ‘Feet on the ground’ (2010).

Weliswaar op een heel andere manier situeert ook het werk van Nicolas Destino zich in de medische context. Destino wil zorg dragen voor het individu door hem welzijn te verschaffen via zijn ontwerpen. Hij omschrijft zichzelf dan ook wel eens als een design-therapeut of een esthetisch chirurg.

Tot slot komt het werk van Jean FranƧois d’Or aan bod. Zijn vaak poĆ«tische ontwerpen worden intussen geproduceerd door toonaangevende bedrijven en vinden een internationale afzetmarkt. Voor zijn lamp Disk kreeg hij zelfs een Henry Van de Velde Label.

Elien Haentjens

Toegepast: Fit to boost!, tot 13 november in de Galerie van Design Vlaanderen. Tijdens de expo worden heel wat evenementen op poten gezet. Voor een overzicht kan je terecht op de website van Design Vlaanderen. De publicatie ‘Design in Limburg – 15 jaar Toegepast’ is er ook te koop.
Intersections, tot 14 november in het Atomium.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content