Kleurrijk, Londens huis in beeld

Net zoals de neuzen die nieuwe parfums ontwikkelen hypergevoelig zijn voor geuren, observeert Joa Studholme alle kleurtinten aandachtig die binnen haar gezichtsveld komen. “Ik denk zelfs in kleur,” bekent ze, “tot grote ergernis van mijn gezin, want als we samen op stap gaan kijk ik overal rond of stop zelfs als er wat te zien is. Ik ben dus snel verstrooid.”

Joa is al veertien jaar de kleurconsulent van de bekende Britse verffabrikant Farrow & Ball. “Toen ik begon, was het bedrijf nog helemaal niet bekend. De verf kon toen enkel via een postorderbedrijf worden besteld. Dat was zelfs spannend, want het adresje ging van hand tot hand, niet iedereen wist ervan. Eerst waren alleen decorateurs ervan op de hoogte”, aldus Joa.

Tijdgebonden Ondertussen is het merk overal verkrijgbaar. Het is gegroeid en daarbij speelde Joa Studholme een belangrijke rol, want zij heeft de kleurenkaart in de goede richting gestuurd. Het kleurenpalet van Farrow & Ball werd serieus uitgebreid en dat gebeurt trouwens nog altijd, want elke jaar komen er tinten bij. Maar het blijft een uitgesproken Brits gamma met typische mengkleuren die bij ons minder populair zijn. Zo zijn er vele soorten wit, blauw en groen.

“Deze nuances zijn ook wat tijdgebonden, zelfs meer dan je zou denken,” legt Joa uit, “nu hebben we bijvoorbeeld een groot gamma warme, grijze tinten die zeer in trek zijn bij de Britten. Geel en rood blijken op hun retour.” Maar niet bij ons, waar grijs enkel een heropleving kent in combinatie met andere kleuren.

Kleur is terug Als consulent geeft Joa ook advies aan wie zijn woning wil laten (her)schilderen. Op die manier is ze zowat overal actief, tot in de States toe. “In deze context bezoek ik zeer veel woningen, en dat is leerrijk. Je verrijkt je inspiratie en ziet soms hoe het niet moet. Gisteren was ik nog in een prachtig huis dat helemaal grijs was geschilderd: heel triestig en saai.”

Voor Joa is het minimalisme helemaal achterhaald. “We houden weer van kleur. Let wel, veel mensen zijn er nog altijd bang van. Eerst dachten ze dat het gebruik van kleur ouderwets was en dat je enkel met wit je interieur een hedendaags accent kunt geven. Nu zijn ze ouderwets door te zweren bij wit, kijk maar naar de kleurrijke interieurs in magazines.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content