Interview Jørgen Bodum: 'Voor goede koffie moet je meer doen dan op een knopje duwen'

06/11/15 om 15:28 - Bijgewerkt op 31/03/16 om 16:19

Brussel is weer een hotspot rijker. Onze hoofdstad kreeg voor het eerst een Bodum flagship store mét exclusief Bodum café. Wij voelden de zoon van de oprichter en huidig CEO Jørgen Bodum aan de tand over duurzaamheid, trends en zijn favoriete Bodumproducten.

Interview Jørgen Bodum: 'Voor goede koffie moet je meer doen dan op een knopje duwen'

Bodum shop in Brussel © Jan Opdekamp

Waarom hebben jullie een koffiebar geïnstalleerd in de nieuwe flagship store in Brussel?

Koffie is altijd al het kloppende hart geweest van Bodum. Het is dan ook belangrijk dat wij tonen hoe je de beste kop koffie maakt. Goede koffie zetten is geen kwestie van het duwen op de juiste knop. Je hebt verse bonen nodig die je vermaalt en vervolgens overgiet met heet water. In het Bodum café kan de klant leren hoe je de beste koffie zet met onze producten en zelf proeven hoe lekker hij smaakt.

Delen

Koffie is altijd al het kloppende hart geweest van Bodum.

Hoe kunnen consumenten de slow coffee trend thuis uitproberen met jullie producten?

Dat is heel simpel, onze cafetières (French Press, PEBO en de Pour Over) zorgen voor een fantastische koffie-ervaring. Wanneer je de French Press gebruikt, moet je vier minuten wachten vooraleer je het staafje naar beneden duwt. De PEBO vacuüm koffiezet zorgt voor de perfecte slow coffee ervaring omdat het een uitgebreid en gezellig proces is.

Welke koffiebonen je gebruikt, is natuurlijk van groot belang. Ze moeten van goede kwaliteit zijn, anders kan je nooit goede koffie zetten. Wij verkopen onze eigen reeks van koffie, die perfect werd geroosterd en vermalen. Je kan ook ongemalen koffiebonen kopen en ze vermalen met onze stille grinders.

Bodum shop in Brussel

Bodum shop in Brussel © Jan Opdekamp

'Goed design hoeft niet duur te zijn'. Dit is een citaat van jouw vader, Peter Bodum. Vandaag de dag betekent goedkope productie vaak dat bedrijven weigeren te investeren in een eerlijke en duurzame manier van werken. Hoe combineert Bodum betaalbare producten met moderne ethische normen en waarden?

Hier zijn we erg voorzichtig mee bij Bodum. We volgen alle stappen van het proces nauwgezet op en dragen duurzaamheid hoog in het vaandel. Van de eerste tekeningen die gemaakt worden door het design team tot de afwerking. Het grootste deel van de productie wordt bovendien binnenshuis gedaan zodat we het proces perfect kunnen opvolgen. We werken momenteel aan een uitbreiding van onze Portugese productiesite.

We werken veel met chroomplaatjes, wat erg vervuilend kan zijn tijdens het productieproces. Omdat we dit binnenshuis doen en al onze ruwe materialen zelf bestellen, kunnen we de vervuiling tot een minimum beperken omdat we het goed opvolgen. Omdat we niet of amper aan outsourcing doen, kunnen we ook de kost laag houden.

Wat komt er eerst: functie of design?

Dat is simpel. We volgen hierin de Bauhaus filosofie: vorm volgt op functie.

Hoe belangrijk is het om te moderniseren en in te spelen op trends als iconisch merk?

We hebben enkele fantastische klassieke ontwerpen, maar we moeten ervoor zorgen dat ze 'levend' blijven. We volgen dus trends op de voet en proberen bij de vroege vogels te zijn als het aankomt op nieuwe materialen en kleuren.

Delen

Capsulemachines creëren heel veel afval en het is toch een beetje zoals een gourmetmaaltijd klaar proberen te maken in een microgolfoven.

Wat zijn de bestsellers van Bodum en kan je raden waarom?

Onze koffie- en theemakers omwille van hun kwaliteit. We hebben geluk dat koffie- en theeliefhebbers zich realiseren dat je meer moeite moet doen voor kwaliteit dan gewoon op een knopje drukken. Capsulemachines creëren heel veel afval en het is toch een beetje zoals een gourmetmaaltijd klaar proberen te maken in een microgolfoven.

Interview Jørgen Bodum: 'Voor goede koffie moet je meer doen dan op een knopje duwen'

© Bodum

Wat is jouw persoonlijke favoriete Bodumproduct en waarom?

Mijn lievelingsproduct is nog steeds de PEBO, die mijn vader in de jaren vijftig introduceerde. Je kan er gewoon hele lekkere koffie mee maken. Ik ben ermee opgegroeid en kan me het geluk van mijn vader nog herinneren toen hij de juiste manier vond om de filter te laten werken. Voor mij staat de PEBO echt voor de kern van Bodum: form follows function.

Praktisch

Avenue de la Toison d'Or 26

1000 Brussel

Open van 7:30 - 19u30

WeekendInformation Services

Ambacht ontmoet technologie

Ambacht ontmoet technologie

Op het eerste gezicht is de Gear 3 een traditioneel Zwitsers horloge. Totdat je aan ...

Onze partners