In beeld: Zweedse woning met interactie

27/03/12 om 11:25 - Bijgewerkt om 11:25

Een dakterras kan ook een buitenkamer zijn, zoals in deze compacte Zweedse woning.

Ahlgren en Lökaas konden dit stuk grond enige tijd geleden kopen. Het was een braakliggend terrein in het centrum. Vanwege de langgerekte vorm, gemiddeld 5x43 meter, en de aanwezigheid van een bestaand pand uit de jaren '60/'70 op de grond, was er weinig animo voor de verkoop.

Ahlgren en Lökaas hadden daar geen moeite mee, maar zagen in de hoeveelheid vierkante meter juist de mogelijkheid om hun persoonlijk programma te realiseren. Een kenmerkende uitspraak bij hun briefing aan de architecten was dan ook: "We willen véél huis en een huis dat eigenlijk één ruimte is."

Die briefing ging gepaard met het overhandigen van de 30 à 40 schetsen en diverse collages van foto's, materialen en sferen, die het herenkoppel al had gemaakt. Architectenbureau Oscarson Elding heeft er met het ontwerp voor gezorgd dat er tussen de verschillende woonfuncties meer interactie zou zijn. De 'loft' moest open zijn, zodat de verschillende woonfuncties in open verbinding met elkaar staan. Dat geldt voor de living, het eetgedeelte, de slaapkamer, de badkamer, het dakterras en ook voor hun afzonderlijk gelegen studio, aan de andere kant van de groene patio.

Door middel van de split-level oplossing van de plattegrond hebben ze uiteindelijk ook drie verdiepingen kunnen realiseren. Vanuit elke verdieping kan je kruislings naar andere verdiepingen kijken.

Marc Heldens

Benieuwd naar nog andere patio's? Dan kan je terecht in de Black Wonen (nummer 13 van 2012), die momenteel in de winkel ligt.

Lees meer over:

Onze partners