Het juryrapport van de Belgische Designer van het jaar 2013

Eerder dan meubels tekende Jean-François voornamelijk woonaccessoires: kapstokken, spiegels, schalen, lampen en glazen.

Mogen wij u voorstellen: de Belgische designer van het jaar 2013: Jean-François D’Or. Eerder dan meubels tekende Jean-François voornamelijk woonaccessoires: kapstokken, spiegels, schalen, lampen en glazen. In samenwerking met Belgische fabrikanten zoals Deknudt, Jongform of Tossb, maar ook met internationale labels zoals Ligne Roset.

In de expertenjury zitten niet alleen redacteurs van Knack Weekend en Le Vif Weekend, maar ook directeurs van de Biennale Interieur, het Design museum Gent, Grand-Hornu Images, Design September en Bozar. Een expo volgt in september in Grand-Hornu, er komt ook een boek, een lezing in Brussel en natuurlijk een uitgebreid interview in Knack Weekend Black Design.

Lees hier alvast het uitgebreide juryrapport:

“Goede ontwerpen willen mensen echt bereiken, zodat ze daadwerkelijk een verbetering kunnen brengen binnen hun dagdagelijkse leven, hoe klein ook. Jean Francois D’Or maakt zo’n ontwerpen, en deze prijs wil ertoe bijdragen dat nog meer te kunnen doen, en steeds meer mensen de kwaliteiten van zijn ontwerpen te laten ervaren.”
Lowie Vermeersch, voorzitter Biennale Interieur
“Het designwerk van Jean-François D’Or laat zich niet in één woord omschrijven. Zijn multidisciplinaire aanpak omvat immers bijna alle functies die onder de noemer design vallen: verlichting, meubilair, objecten, tableware en andere. Zijn design draagt een aantal duidelijke kenmerken: logisch, helder en eenvoudig. Voeg daarbij een vleugje poëzie, en je bekomt eerlijk en heerlijk design.”
Lieven Daenens, museumdirecteur Design museum Gent

“Het werk van Jean-François D’Or is in zekere zin erg democratisch: hij is sterk in het creëren van kleinere interieuraccessoires zoals vazen, bijzettafels, kapstokken en spiegels. Dat soort functionele objecten kunnen een woning instant opvrolijken, zonder dat daarvoor een grote investering nodig is. Zijn werk zit perfect op de tijdsgeest van 2013.”
Leen Creve, redacteur Knack Weekend en Lene Kemps, hoofdredacteur Knack Weekend “Het lijkt of Jean-François D’Or geen enkele moeite heeft om tegenstellingen met elkaar te combineren in elk van de objecten die hij bedenkt. Hij gaat steeds op zoek naar nieuwe uitdagingen en bestrijkt dus verschillende sectoren, telkens met dezelfde geloofwaardigheid en ongedwongenheid. Hij bereikt veelal zijn doel door de zorg die hij besteedt aan de functie, zonder het esthetische uit het oog te verliezen.”
Mathiue Nguyen, redacteur Le Vif Weekend en Delphine Kindermans, hoofdredacteur Le Vif Weekend

“Jean-François D’Or is erg professioneel, zorgvuldig en perfectionistisch. Het vertrouwen dat hij krijgt van labels als Ligne Roset, Domani, TossB of Serax tonen de kwaliteit van zijn werk aan, en zijn begrip van de industriële uitdagingen. En ook al weigert hij, net als elke goede industriële vormgever, om zich tot één stijl te beperken, maar toch getuigt zijn handtekening van terughoudendheid en soberheid.”
Marie Pok, Directrice, Grand-Hornu Images
“Jean François D’Or, een pretentieloze designer, slaagt erin om toegankelijke kwalitatieve industriële objecten te realiseren. Met een zeldzame zuiverheid en nooit zonder poëzie, hebben de producten van Jean-François D’Or alles in zich om een groot publiek te verleiden.”
Delphine Vercauteren, Coördinatrice van Brussels Design September “Van lampen en stoelen tot brillen, vazen en bedden, de Brusselse ontwerper Jean-François D’Or is een industrieel ontwerper puur sans. Met liefde voor het vernuft, een onwaarschijnlijke vakkennis en een poëtische vormgeving, is hij dan ook de perfecte opvolger voor Alain Gilles als Belgische ontwerper van het jaar 2013. Door de jaren heen ontwikkelde hij een eigen stempel en wist daarmee internationaal naam te maken.”
Dieter Van Den Storm, freelance journalist en coördinator van het designplatform bij Bozar.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content