Designicoon Alban Chambon te boek

Alban Chambon was de belangrijkste Belgische decorateur van eind 19de en begin 20ste eeuw.

Ook vroeger hadden we designiconen met een internationale renommee, die we ondertussen wat vergeten zijn.

De Archives d’Architecture Moderne publiceren nu een boek over de belangrijkste Belgische decorateur van eind 19de en begin 20ste eeuw: Alban Chambon.

Deze Fransman leerde het vak op de werf, als ornamentist-sculpteur. Hij genoot dus geen uitgebreide scholing, maar leerde al doende. In 1868 verhuisde hij als zoveel Fransen naar Brussel, op de vlucht voor dictatuur en oorlog.

Daardoor ontpopte het provincienest Brussel zich tot een middelgrote stad met allure. Er werd ontzettend veel gebouwd en de belangstelling voor rijke decors was groot.

Meesterwerk

Luttele jaren later werd Chambon aannemer en ten slotte ook architect om riante gebouwen te ontwerpen en opulent te decoreren met stuc, spiegels en verguldsel. Hij bouwde van Spa tot in Brussel, Oostende, Amsterdam, Parijs en Londen theaters en kursalen. Zijn bedrijf hield stand tot in de jaren ’20 en overbrugde zelfs de art nouveau en art deco.

In Brussel blijft het Hotel Métropole zijn meesterwerk. Voor wie een woning uit de belle époque bezit is dit een inspirerend bronnenboek.

Piet Swimberghe

La fantastique architecture d’Alban Chambon, Jean-Paul Midant, Archives d’Architecture Moderne, 45 euro, isbn 978-2-87143231-9, info@aam.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content