Actuele Thema's »

Afdelingshoofden masteropleiding Design Academy stappen op

vrijdag 06 juli 2012 om 15u20

Jan Boelen is vertrekkend afdelingshoofd social design op de Design Academy © Charlie De Keersmaecker

Gerommel bij de gerenommeerde Design Academy in Eindhoven; wegens een conflict met de directie stappen de afdelingshoofden van de masteropleiding op. Jan Boelen, Louise Schouwenberg en Joost Grootens zijn het niet eens met een organisatorisch vernieuwingstraject binnen de hogeschool dat volgens hen “desastreus zal zijn voor de kwaliteit van het onderwijs”.

De Design Academy wordt sinds 2009 – na het vertrek van directeur Lidewij Edelkoort– geleid door grafisch vormgever Anne Mieke Eggenkamp, die er sinds 2002 werkte als docent. De drie vertrekkende afdelingshoofden vinden dat zij te weinig blijk geeft van een inhoudelijke visie op het vakgebied. In hun ontslagbrief schrijven ze: “In het huidige college van bestuur ontbreekt al jaren een artistiek directeur met visie op het vakgebied en visie op designonderwijs.”

De ontevredenheid heerst al lang maar de drie leggen nu pas de boeken neer, nadat voormalig hoofd van de masteropleidingen Gijs Bakker, oprichter van het gerenommeerde ontwerperscollectief Droog Design, afscheid had genomen van de school. De drie afdelingshoofden zouden gezamenlijk zijn taken overnemen, maar zagen dat dus duidelijk niet zitten. Jan Boelen, hoofd social design, Louise Schouwenberg, hoofd contextual design en Joost Grootens, hoofd information design, hebben gisteravond een brief verstuurd naar de directie, waarin zij hun vertrek aankondigen.

“Wij hadden met de directie graag een discussie willen voeren over de visie van de school op de veranderende rol van design in de maatschappij. Maar die inhoudelijke discussie vindt niet plaats. In plaats daarvan wordt een bureaucratisch onderwijssysteem doorgevoerd waarbij managers de leiding krijgen en wij als vakinhoudelijk personeel geen enkele beslissingsbevoegdheid meer hebben.”

"Met pijn in ons hart"

Vertrekkend afdelingshoofd Jan Boelen, een Belg die tevens ook artistiek directeur is bij Z33 in Hasselt, richt zich op zijn facebook tot zijn studenten:

“We vonden het belangrijk dat jullie de evaluaties en examens kregen die jullie verdienden, dus hebben we ervoor gekozen jullie pas te informeren nadat deze achter de rug waren zodat jullie je volledig op jullie werk konden concentreren. De zomervakantie start binnenkort en die geeft de school twee maanden de tijd om oplossingen te vinden voor de leegte die ons vertrek nalaat te vullen. Ik kan niet voorspellen of deze oplossingen degelijk of voldoende zullen zijn, maar ik hoop voor jullie van wel. Weet dat we met pijn in ons hart vertrekken. We hadden het geweldig gevonden vertrekken.”

Boelen somt eveneens de belangrijkste redenen voor zijn vertrek op.

“In het nieuwe onderwijssysteem van de school zouden wij, afdelingshoofden, enkel nog gefocust mogen zijn op content. We hadden advies mogen geven maar hadden geen beslissingskracht meer gehad. We zouden geen leerkrachten meer mogen aanwijzen, studenten mogen aannemen, hadden geen financiële middelen gehad om onderzoeksprogramma’s op te zetten enzovoort. Hiervoor zouden allemaal nieuwe mensen aangenomen worden, en dat zouden voor alle duidelijkheid geen designers maar managers en onderwijsexperts geweest zijn.

Onaanvaardbaar

Wij zijn van mening dat dit nieuwe systeem bijzonder nefast is en dat het studenten –in het bijzonder masterstudenten- niet de opleiding en mogelijkheden zal geven die vereist zijn. Als we in het nieuwe systeem waren gestapt zouden we dus over drie maanden moeten stoppen met mentor zijn voor onze studenten en zou ons contact met jullie stopgezet worden. Voor ons was dat onaanvaardbaar. In een master wordt niet meer “lesgegeven” in de traditionele vorm, maar zijn lesgevers eerder gidsen die studenten ondersteunen in hun onderzoek. Zo’n taak is volgens ons trouwens ook enkel maar in te vullen door mensen die in het designvak zitten en weten wat het beroep inhoudt.”

"Het voelt alsof ik jullie in de steek laat"

Boelen zegt het probleem meermaals aangekaart te hebben maar dat hen enkel loze beloftes werden gedaan.

“Als we onze principes serieus nemen en opkomen voor waarin we geloven kunnen we niet anders dan de school verlaten”, schrijft hij. “Geloof me wanneer ik zeg dat dit me ontzettend spijt; het voelt alsof ik jullie in de steek laat. De mentors en ik hebben jullie dingen beloofd en daar kunnen we ons nu niet aan houden aangezien we niet de toelating krijgen om context te creëren voor het onderzoek dat jullie en wij zo noodzakelijk vinden.”

Boelen geeft de studenten ook een voorsmaakje van wat ze mogen verwachten.

“Sommige lectoren zullen samen met ons de school verlaten, sommigen zullen blijven. Andere lectoren zullen aangesteld worden en uiteraard zullen zij enkel het beste met jullie voorhebben. En wieweet: misschien zaten wij er helemaal naast en doet het nieuwe systeem de school net goed, al twijfelen wij daaraan.”

Het college van bestuur van de Design Academy laat weten het vertrek van de drie te betreuren, maar de organisatorische vernieuwingen toch door te zetten. “Dit is nodig om de kwaliteit van het onderwijs hoog te houden”, zegt secretaris Henri Beelen. “Het spijt ons zeer dat we elkaar daar niet in hebben gevonden.” (KS)

KnackWeekend-nieuws in je facebook nieuwsfeed

Meer over:

   

Reageer

Nieuwsbrief

Ontvang het recentste lifestyle nieuws wekelijks in uw mailbox!

Schrijf u in op KnackWeekend wekelijkse nieuwsbrief

Schrijf u in op KnackWeekend wekelijkse reizennieuwsbrief

Schrijf u in op KnackWeekend wekelijkse recepten

Schrijf u in op KnackWeekend wekelijks culinair nieuws

E-mail:

Geïnteresseerd in wonen, design of antiek?

Van boeiende verhalen over antieke objecten tot de laatste woontrends... Volg, ontdek, lees & laat u inspireren!

 
  • Een dag in een pandjeshuis
  • Mode zwart wit
  • Bordeaux proeven: het rampjaar 2013

Whitepapers

Reportages

 VERSCHOVEN VOLUMES
De bouwheer was niet aan zijn proefstuk toe, want hij had zijn vorige woning ook gebouwd. Maar deze keer wilden hij en zijn vrouw hun droomhuis bouwen. Ze lieten het ontwerpen door LV-architecten en bouwden het vervolgens eigenhandig, weliswaar met de onmisbare hulp van zijn vader en enkele familieleden.
 UITBREIDING MET EEN TUINKAMER
De tuinkamer, als uitbreiding van een gerenoveerde woning in het centrum van een Limburgs dorpje, creëert een voorheen niet-bestaande relatie van de woning met de achtertuin. Een patio en een tuinkast in het verlengde kleden de tuin verder aan.
 IN DE WOLKEN
Het gebrek aan daglicht en ruimte zette de bewoners van deze kleine rijwoning ertoe aan een beroep te doen op architect Joël Coupez. Hij wist hun noden te ondervangen zonder extra ruimte in beslag te nemen.
 UIT HET KEURSLIJF
Een doorsnee woning in Brussel maakt komaf met de minpunten van dit type huis dankzij een ingrijpende maar perfect gedoseerde interventie.
 ZEEZICHT
Interieurarchitect Frank Sinnaeve gaf het afgeleefde appartement op de zeedijk van Oostduinkerke opnieuw een hedendaagse look and feel. Hoofdrolspeler in het interieur is het grote raam, het orgelpunt binnen het architectonisch concept. Ik ga Bouwen & Renoveren nam er een kijkje.

Agenda voor Architectuur en Design