Mona Lisa populairder dan de Eiffeltoren, maar minder waard.

© Reuters

De Handelskamers van Monza en Brianza (Italië) berekenden de toeristische waarde van de zes belangrijkste monumenten van Europa, op basis van economische, socio-culturele en toeristische criteria.

Dat het toerisme straks een van de belangrijkste inkomstbronnen van Europa wordt, vermoeden we al langer. Maar de toeristische eyecatchers hebben ook op zich een hoge waarde. De Handelskamers van Monza en Brianza (Italië) berekenden de toeristische waarde van de zes belangrijkste monumenten van Europa, op basis van economische, socio-culturele en toeristische criteria.

1. De Eiffeltoren in Parijs, in 1889 gebouwd naar de plannen van de vermaarde ingenieur Gustave Eiffel, is het toeristische ankerpunt van Europa. De Eiffeltoren zou een waarde hebben van 434 miljard euro, dat is ruim vijf maal meer dan het Romeinse amfitheater het Colosseum. De Eiffeltoren is één vijfde waard van het Franse PIB! De toren trekt jaarlijks 7 miljoen bezoekers. Ons Atomium is slechts goed voor wat meer dan een half miljoen bezoekers per jaar… Dus heel waardevol zullen de Brusselse Bollen wel niet zijn.

Maar ook het Louvre, dat niet in de top vijf lijst van meest waardevolle Europese monumenten voorkomt is ook goed voor jaarlijks 8 miljoen bezoekers, waarvan de meesten, ruim 7,5 miljoen, ook even de Mona Lisa bewonderen. De Mona Lisa wordt dagelijks door ruim 15.000 mensen bewonderd. Maar de Mona Lisa zal minder waard zijn dan de Eiffeltoren, als je bedenkt dat het duurste kunstwerk dat ooit werd verkocht goed was voor een 200 miljoen euro, inderdaad een peulschil…

2. De parel van Rome, het Colosseum, staat op de tweede plaats van de lijst van meest waardevolle gebouwen, goed voor 91 miljard euro. Dit prachtige bouwsel uit de Oudheid, opgetrokken tussen 70 en 80 na Christus, onder keizer Vespasianus, wordt trouwens in 2013 gerenoveerd en voorzien van een restaurant. De restauratie wordt overigens grotendeels betaald door de Italiaanse schoenenfabrikant Tod die ruim 25 miljoen euro ophoest.

3. De Sagrada Familia, de wonderbaarlijke basiliek van Barcelona, gebouwd naar de plannen van bouwmeester Antonio Gaudi, staat op de derde plaats en is goed voor een toeristische waarde van 90 miljard euro. De eerste steen van deze fantastische kerk werd al in 1882 gelegd, maar het bouwwerk is vooralsnog niet af. De afwerking is trouwens voorzien voor 2026. Je kunt er van op aan dat dit het bezoekersaantal nog zal verhogen.

4. Op de vierde plaats vinden we de Dom van Milaan, goed voor 82 miljard euro. Dat is een verrassing, want bouwhistorisch is het niet eens zo’n belangrijk gebouw. Europa telt kerken met een grotere schoonheid en betekenis, zoals de Notre-Dame van Paris, die vermoedelijk ook meer bezoekers trekt. De Notre-Dame trok het afgelopen jaar bijvoorbeeld bijna 14 miljoen bezoekers! We vermoeden dat de Handelskamers van Monza en Brianza Milaan een extra pleziertje hebben gegund…ten koste van de San Marco in Venetië.

5. Op de vijfde plaats staat de Tower of London, het imposante monument aan de Theems dat ooit dienst deed als fort, paleis, gevangenis, munt, garnizoen, arsenaal en museum. De Tower is goed voor 70,5 miljard euro.

6. Spanje wordt nog een extraatje gegund met het Prado Museum in Madrid, goed voor 60 miljard euro. Of ook dat klopt betwijfelen we, omdat het museum maar half zoveel bezoekers aantrekt dan het Louvre en qua collectie ook wat minder rijk is.

7. Op de zevende plaats staat een van de oudste monumenten van Europa, Stonehenge. Dit imposante megalithische monument uit de Jonge of Late Steentijd te Amesbury in het Engelse graafschap Wiltshire, uiteraard in Groot-Brittannië, zou 10,5 miljard euro waard zijn. Dit is dus een van de oudste grote monumenten, Stonehenge zou ongeveer 4300 jaar oud zijn.

Piet Swimberghe

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content