Lokettenzaal farris.schöning ingehuldigd

13/01/10 om 16:30 - Bijgewerkt om 16:30

Bron: Knack Weekend

De Lokettenzaal van het Vlaams Parlement steekt in een nieuw kleedje.

Lokettenzaal farris.schöning ingehuldigd

© Ilse Liekens

De Lokettenzaal van het Vlaams Parlement steekt in een nieuw kleedje.

Hoewel stefan schöning eigenlijk opgeleid is als designer, heeft hij voor het ontwerp van de Lokettenzaal van het Vlaams Parlement de stap naar het terrein van de architectuur gezet. Samen met ingenieur-architect Giuseppe Farris waagde hij zijn kans in de openbare aanbesteding die door het Vlaams Parlement uitgeschreven werd. En met succes.

Die smaak voor architectuur had schöning eigenlijk al van jongsaf aan. "Als kind wilde ik eigenlijk architect worden. Maar toch koos ik voor productdesign, omdat ik het gevoel had dat het sneller ging en gevarieerder was", vertelde hij aan Knack Weekend naar aanleiding van zijn verkiezing tot 'Designer van het Jaar 2008'.

Twee keer prijs
Dat hij als winnaar uit de bus kwam in de ontwerpwedstrijd voor de nieuwe huisstijl van de NMBS wakkerde dat verlangen alleen maar aan. "Die publieke projecten hebben me overtuigd om een stap in de richting van de architectuur te zetten. Daarvoor werk ik samen met architect Giuseppe Farris. We willen een multidisciplinair platform samenstellen. Er zijn wel architecten die meubels maken, maar geen designers die aan architectuur doen", vertelde Schöning nog in het interview.

Samen won het tweetal farris.schöning niet alleen de wedstrijd voor de herinrichting van de Lokettenzaal, maar in tweede instantie ook die voor een nieuwe ontvangstbalie in hetzelfde gebouw.

Ontmoetingsplaats

De grootste moeilijkheid bij de herinrichting van de Lokettenzaal bestond erin om de oorspronkelijke architectuur te respecteren. Oorspronkelijk ontwierp Victor Bourgeois, één van de hoofdvertegenwoordigers van het Belgisch modernisme, de ruimte in 1937 als postchequegebouw. Met zijn ontwerp wou hij de stad weerspiegelen en een soort publieke binnenruimte creëren. En ook anno 2009 moet de Lokettenzaal opnieuw een (Vlaamse) ontmoetingsplaats in Brussel worden.

Om niet in concurrentie te treden met de oorspronkelijke architectuur heeft farris.schöning er letterlijk afstand van genomen door een paviljoen als los element in de ruimte te plaatsen. Toch is er ook een verband door de grote transparantie en enkele terugkerende, architecturale elementen.

Nieuwe beleving

Doordat het paviljoen als duplex is geconcipieerd, beleeft de bezoeker de Lokettenzaal vanuit een totaal nieuw gezichtspunt. Alle functies, zoals een leeshoek, winkel, brasserie en ruimte voor culturele evenementen, zijn over de twee verdiepingen met elkaar verweven.

Jan Peumans, voorzitter van het Vlaams Parlement, kreeg de eer om de vernieuwde Lokettenzaal in te huldigen. Met zijn Henry Van de Velde Awards, waar Knack Weekend uitgebreid verslag over zal uitbrengen, palmt Design Vlaanderen vanaf 19 januari voor het eerst de ruimte ook echt in.

Elien Haentjens

Onze partners