Actuele Thema's »

India maakt indruk met boeddhistische tempel

donderdag 29 april 2010 om 09u50

Een overzicht van het Indiase paviljoen.

Een overzicht van het Indiase paviljoen. © JWT Design

India vermengt authentieke cultuurtradities met moderne technologie op de Wereldexpo in Sjanghai. Blikvanger van het paviljoen, dat geïnspireerd is op de boeddhistische tempel Sanchi Stupa, is een 360° rond projectiescherm met het evoluerende stadsleven in woord en beeld.

Met het tentoonstellingsthema ‘Harmonische steden’ mogen de paviljoenbezoekers zich aan een rondreis doorheen de Indiase steden verwachten. De verhalen op het koepelvormige beeldscherm tonen aan hoe culturele tradities, diversiteit in taal en geloof en moderne ontwikkelingen hun stempel op het stadsleven drukten. Daarbij benadrukt India dat door middel van handel samenwerking tussen stedelijke en landelijke gebieden mogelijk is en het ook de regio’s dichter bij elkaar brengt.

Verkoeling

De Sanchi Tempel, die officieel erkend is door de Werelderfgoedorganisatie Unesco, bracht India op het idee om een heuse tempel neer te planten. De inspiratiebron mag dan eeuwenoud zijn, de technologie van het paviljoen is dat allesbehalve. De terracottabouwstenen worden door middel van een ingebouwd leidingennetwerk verkoeld. Zo hebben de paviljoengeïnteresseerden weinig of geen last van de Chinese hitte. Zonnepanelen en windmolens op de gebogen structuur leveren een efficiënt energiegebruik op.

Op de koepel, het pronkstuk van het Indiase bouwwerk, is de ‘Tree of life’ afgebeeld. Groene kruiden zorgen voor een levensechte kruin. Koperen kronkels doorheen het groen voorzien de levensboom van een stam. Ook andere natuurproducten zoals bamboe versterken de Indiase tempel.

Vriendschapsband

Een extra attractie is de shoppingruimte waar Indiase ambachtslieden uit verschillende regio’s hun producten tentoonstellen en te koop aanbieden. Hongerige magen kunnen dan weer gevuld worden met traditionele Indiase gerechten. India hoopt op deze manier de vriendschapsband met China sterker te maken en wil in de toekomst nog beter onderhandelen over culturele, toeristische en economische kwesties.

Tiffany Philips

KnackWeekend-nieuws in je facebook nieuwsfeed

Meer over: , , ,

   

Reageer

Nieuwsbrief

Ontvang het recentste lifestyle nieuws wekelijks in uw mailbox!

Schrijf u in op KnackWeekend wekelijkse nieuwsbrief

Schrijf u in op KnackWeekend wekelijkse reizennieuwsbrief

Schrijf u in op KnackWeekend wekelijkse recepten

Schrijf u in op KnackWeekend wekelijks culinair nieuws

E-mail:

Geïnteresseerd in wonen, design of antiek?

Van boeiende verhalen over antieke objecten tot de laatste woontrends... Volg, ontdek, lees & laat u inspireren!

 
  • Special Mode
  • Interview: 20 jaar Marni
  • Rihanna: Stijlicoon & Modefenomeen (wie had dat gedacht)

Whitepapers

Reportages

 IN BEELD: WONING MET HOUTSKELETBOUW DIE ENORM WEINIG VERBRUIKT
Toen architect Olivier De Sorgher werd geconfronteerd met erg strikte stedenbouwkundige voorschriften en een onaantrekkelijk terrein, besloot hij twee vliegen in één klap te slaan. Hij tekende een project uit dat bij de onmiddellijke omgeving paste én dat het comfort voor de bewoners op een onconventionele wijze verbeterde.
 BEKIJK HOE DEZE DESIGN LOFT WERD AANGEPAST VOOR EEN ROLSTOELGEBRUIKER
Op het eerste gezicht ziet dit appartement er bijzonder eenvoudig uit, maar eigenlijk zit het vol technieken en slimme trucs. En net door die combinatie is het een aangename en comfortabele woning voor een persoon in een rolstoel.
 ZALIG AAN ZEE: ROBUUSTE EN ROMANTISCHE VAKANTIEWONING IN BEELD
Ruwe, duurzame materialen, open ruimtes en veel steigerhout. De vakantiewoningen van Zalig Aan Zee hebben een robuuste en romantische look. Ze beginnen nochtans stuk voor stuk als doordeweekse rijhuizen.
 RUIMTE IN DE RIJ
Wat eerst een traditionele, ietwat kleurloze burgerwoning in de rij was, met op de gelijkvloerse verdieping nauwelijks waardevolle elementen om te bewaren, werd een heldere en ruimtelijke moderne woning. Open ruimte, contact en circulatie kregen door de renovatie een nieuwe betekenis.
 GESTRUCTUREERD ROND ÉÉN BLOK
In Luik werd een appartement uit de jaren 50 volledig gestript en gerenoveerd. Het werd volledig geherstructureerd rond een technisch volume, wat een betere verdeling van de functies toelaat en waardoor de troeven van de woonst – waaronder de prachtige uitzichten voor- en achteraan – beter tot hun recht komen.

Agenda voor Architectuur en Design