Brussel krijgt kleurrijke straat

“Met ons plan willen we de levenskwaliteit verhogen en de esthetiek van dit stukje Bergensesteenweg in Kureghem verbeteren. Door de inwoners in het project te betrekken willen we ook de sociale cohesie versterken. Zo mogen de bewoners van de ongeveer vijftig deelnemende huizen zelf uit tien kleuren kiezen en is het de bedoeling dat ze hun eigen gevel schilderen”, vertelt drijvende kracht Joëlle Petit.

Samen met vier vrienden, die allemaal in de buurt wonen, maar eigenlijk niet in de straat zelf, diende ze het project in voor de Bruocsella Prijs. “Het is mijn droom om mensen gelukkig te maken via kunst”, stelt Petit. “Het is belangrijk dat deze mensen een positieve boodschap krijgen, want anders trekken binnenkort alle eigenaars hier weg.”

Bijtjes Aangezien de Bruocsella Prijs uit 25.000 euro bestaat en ‘Ton droit à la fenêtre’ maar 22.000 euro nodig heeft, krijgt ook het project ‘Maya’Ge’ financiële steun. Om een einde te maken aan het gebruik van de voetjes van de bomen als stortplaats, om meer groen in de stad te brengen en om bijen aan te trekken zet de vereniging Apis Bruoc Sella zich in om de boomvoetjes in Molenbeek te beplanten.

“De gemeente zorgt voor de oorspronkelijke beplanting en technische ondersteuning. De buurtbewoners voorzien in het onderhoud van een bepaalde boom door er peter of meter van te worden. De onderhoudsfiches van onze vereniging helpen hen daarbij. Tot nu toe hebben we al 62 peters en meters, wat de sociale samenhang binnen de buurt ten goede komt”, vertelt Marc Wollast.

Marollen-moestuin Bij de editie 2010 kwam de moestuin in de Marollen als winnaar uit de bus. Intussen is het geld goed besteed: de bakken van de moestuin zijn aangelegd en de bewoners zijn onder professionele begeleiding druk in de weer met het planten van allerlei groenten.

Vorig jaar kreeg ook de sociale wijk ‘Meiboom’ al zijn eigen moestuin. “Soms nemen de kinderen van de Marollen-moestuin de trein van het vlakbijgelegen station Kapellekerk naar Brussel Congres om er naar de andere moestuin te gaan kijken”, stelt peter Michel Van Roye van Bruocsella.

Op initiatief van Promethéa ontstond in 2003 de Club Bruocsella, die momenteel uit een 25-tal bedrijven bestaat. Om het stedelijk leefkader te verbeteren treden ze samen binnen het kader van de Bruocsella Prijs als mecenas op. Iedereen mag binnen dat kader een voorstel indienen.

Elien Haentjens

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content