Architecten Govaert & Vanhoutte winnen twee prestigieuze awards

21/03/11 om 17:04 - Bijgewerkt om 17:04

Bron: Knack Weekend

Met hun project voor de Tyne Cot Cemetery hebben de Belgen de prestigieuze prijs in de wacht gesleept.

Architecten Govaert & Vanhoutte winnen twee prestigieuze awards

© Govaert & Vanhoutte

Het Brugse architectuurbureau Govaert & Vanhoutte Architecten wonnen zopas de 'National Panel Special Award' van de Britse Civic Trust Awards met het project van de Tyne Cot Cemetery in Zonnebeke. Daarnaast won het Belgische bureau ook de 'special award' met als finale bestempeling 'favourite award winner 2011 by the National Panel.'

De Civic Trust Awards, opgericht in 1959, vormen een onderdeel van de twee jaar eerder in het leven geroepen liefdadigheidsorganisatie Civic Trust of England. Naast de RIBA-awards van het toonaangevende Royal Institute of British Architects is de jaarlijkse Civic Trust Awards zowat de oudste en belangrijkste prijsuitreiking voor gebouwde omgeving van Groot-Brittannië en zelfs Europa.

Het unieke karakter van deze awards ligt in de erkenning van spannende, opvallende en innoverende architectuur, stedenbouw, landschapsarchitectuur en infrastructuur die een verschil maken voor het publieke domein in haar bredere context, met name de lokale bevolking en de gemeenschap.

De 2011-editie kreeg 333 Britse en internationale inzendingen te verwerken. Tijdens de ceremonie in het People's History Museum in Manchester zijn in totaal zes erkenningen, 24 eervolle vermeldingen en 27 awards uitgereikt, waarvan zeven projecten een 'Special Awards' kregen opgespeld wegens uitmuntende kwaliteiten in een specifiek domein. Architecten Govaert & Vanhoutte kregen niet alleen een award, maar ook de 'special award' met als finale bestempeling 'favourite award winner 2011 by the National Panel.'

Landschappelijke merktekens

De onthaalinfrastructuur bij Tyne Cot Cemetery in Zonnebeke -de grootste Commonwealth begraafplaats ter wereld, gebouwd in 1927 door Sir Herbert Baker- is conceptueel ondersteund door het uitgangspunt een ondergeschikt paviljoen te creëren dat respectvolle fysische assen en een uitgekiend bezoekerscircuit genereert. Doordat de muur langs de toenaderingsas even hoog is als de bestaande ommuring van de begraafplaats ontstaat de impressie van een loopgracht.

Daar waar de toenaderingsas een bijkomende bestaande as van historisch landschappelijke merktekens snijdt, is het horizontale onthaalcentrum met minimale hoogte en halfverzonken patio terug te vinden. Het zuiver vormgegeven volume, ingewerkt in een zachte helling, biedt een panorama op de nabijliggende kerk van Passendale, de militaire begraafplaats en het voormalige slagveld.

Het bouwvolume zorgt voor een ontlasting van de oude hoofdtoegang, een rechtstreekse toegang tot de parkeergelegenheid, een externe beleving van de oorspronkelijke ommuring, bijna weggecijferde sanitaire faciliteiten en bovenal een vol ervaring geladen benadering van de begraafplaats zelf. Niet alleen de respectvolle positionering en de architectuurtaal illustreren de bescheidenheid van het bureau. Ook is het mogelijk het onthaalcentrum met multimediale informatie -verzameld door o.a. lokale bewoners- links te laten liggen en de route af te snijden.

Onze partners