Architectuur Zaha Hadid verzameld in boek

16/09/09 om 10:00 - Bijgewerkt om 09:59

Bron: Knack Weekend

Zelfs als u geen fan bent van de architecte, kan u alleen maar onder de indruk zijn van het boek.

De bijdragen op internetfora van architectuurminnende sinjoren laten er geen twijfel over bestaan: het ontwerp van Zaha Hadid voor het nieuwe Antwerpse Havenhuis is een controversieel beestje.

De met glazen driehoeken gefacetteerde diamantvorm moet tegen 2013 verrijzen bovenop de bestaande brandweerkazerne aan het Kattendijkdok, en zal onderdak bieden aan de administratieve en technische diensten van het Havenbedrijf. Het ontwerp van de Brits-Iraakse architecte valt nu al te bewonderen in een monumentaal overzichtswerk dat haar hele oeuvre bundelt.

Van Hadids futuristische gebouwen in Dubai, Guangzhou en Leipzig tot installaties en interieurontwerpen voor onder meer Chanel, B&B Italia en Established & Sons. Voor de ultieme analyse van Hadids fenomenale succes komt samensteller en auteur Philip Jodidio wellicht nog enkele decennia te vroeg.

Van de salontafelgrote foto's, schetsen en bijdragen in doorschijnend velijnpapier - waardoor u de ontwerpen in al hun gelaagdheid bewondert - kunt u alleen maar onder de indruk zijn. Zelfs als u geen fan bent.

Zaha Hadid, Complete Works 1979-2009 (100 euro) is verschenen bij Taschen, ISBN 978 3 8365 0294 8.

Lees meer over:

Onze partners