Vlaamse Aardewerk

Geachte Heer, Deze vaas / kruik kwam onlangs in m’n bezit en graag had ik wat meer informatie omtrent deze zware aardewerken vaas gekregen. Spreekt men hier van vlaams aardewerk of keramiek? Vaas is niet getekend of gemerkt,weet u misschien waar deze vaas gemaakt zou zijn en in welke periode? Op de vaas zien we een vrij gestyleerde hagedis en de vaas is tevens versiert met ingekerfde bloemen. De hoogte van deze vaas is 43.5 cm — diameter 27 cm — bodem 20 cm Bedankt voor uw opzoekingswerk.

Vlaams Aardewerk of Potterie Flamende.

Ik ben er niet zeker van dat dit Vlaams Aardewerk is, maar het lijkt er wel op. Het Vlaams Aardewerk, ook Potterie Flamande genoemd, bloeide grosso modo tussen 1890 en 1940. Het verhaal begon zowat met de pottenbakkerij van Maes in Torhout die zich in de jaren ’90 van de 19de eeuw associeerde met de Kortrijkse ingenieur Laigneil. Ze produceerden aardewerk in art nouveaustijl, geĆÆnspireerd op voorbeelden uit Engeland waar de Arts-and-Crafts beweging bloeide. Deze beweging pleitte voor een herwaardering van het ambachtswerk, dus ook de pottenbakkerskunst. De productie was ook wat geĆÆnspireerd op de glaskunst van Emile GallĆ©.

Noseda, Caesens, Van Humskerke, Scheerders van Kerckhove en Willemyns.

De samenwerking tussen Maes en Laigneil stopte wel snel en Laigneil startte ondertussen ook een eigen bedrijf op in Kortrijk. Door het succes legden zich wel meer pottenbakkersbedrijven toe op dergelijk versierd aardewerk in art nouveaustijl. Al snel waren er bedrijven in Kortrijk (oa. Noseda en Caesens), Sint-Niklaas (Scheerders van Kerckhove), Brugge (oa. De Uil, Van Humskerke en Willemyns) en zelfs Gent (Maes)mee bezig. Zo ontwikkelde er zich een typische stijl van aardewerk overtrokken met lopende en gevlamde glazuren. Geheel uniek was dit aardewerk ook niet, want ook elders werd gelijkaardig aardewerk vervaardigd. Deze kruik lijkt daarvan een voorbeeld. In het Oostends-Bredense bedrijf Bourgoignie werden kruiken met hagedissen en slangen vervaardigd die daar op lijken. Maar de vaas zou ook best van Franse makelij kunnen zijn, omdat het glazuur en de decoratie anders is dan van het meeste Vlaams Aardewerk.

De waarde ligt rond de 150 euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content