smeedijzer Louis Van Boeckel kapstok

19/09/12 om 08:15 - Bijgewerkt om 08:15

Bron: Knack Weekend

Smeedijzeren kapstok Geachte, Deze smeedijzeren kapstok (ongeveer 2m20 hoog) stond jarenlang in een café in Boechout. De kustenaar had hiermee zijn schulden betaald. Daar werd hij door mijn vader begin 1950 gekocht. Kan u mij iets meer vertellen over dit voorwerp? Kan dit een werk van Van Boeckel zijn? Ik heb nog géén signatuur kunnen terugvinden... Is dit een waardevol stuk? Alvast bedankt!

smeedijzer Louis Van Boeckel kapstok

Kunstsmid Louis Van Boeckel.

Kunstsmid Louis Van Boeckel (1857 - 1944) was destijds een legendarische figuur in het Mechelse en bijzonder in Boechout. De man werd ook Den Boeckel of zelfs Ambiorix genoemd, omdat het een imposante figuur was met een prachtige snor. Deze beroemde kunstsmid, autodidact, behaalde zelfs de grootste onderscheiding als kunstsmid op de Wereldtentoonstelling van Parijs in 1900.

Louis Van Boeckel was inderdaad bijzonder getalenteerd en vervaardigde onder meer trapleuningen, balustrades, pendules, kapstokken, lampen en zelfs heuse beeldhouwwerken van smeedijzer. Deze kapstok kan uit zijn atelier komen. Meestal zijn de stukken uit zijn werkplaats gesigneerd. De signatuur is niet altijd even leesbaar. Hou er evenwel rekening mee dat er wel meer goede smeden in het atelier Van Boeckel werkzaam waren die eveneens dergelijk smeedwerk hebben vervaardigd. Deze fraaie kapstok heeft op zich al een decoratieve waarde, ik dacht goed voor een 750 à 1000 euro. Een gesigneerde kapstok van Louis Van Boeckel zou meer opbrengen.

Lees meer over:

Onze partners